Multifaktoriportfolioiden suoriutuminen Suomessa : tutkimus Helsingin pörssissä listatuista yhtiöistä vuosina 1991–2023 - Laitinen, Jere (My University, 2025)
Faktorisijoittamista on tutkittu ympäri maailmaa paljon. Se on herättänyt huomattavaa mielenkiintoa sijoittajissa, sillä faktorisijoittamisen strategioilla on pystytty saavuttamaan huomattavia ylituottoja. Faktorisijoittamisessa käytetyt faktorit perustuvat löydettyihin tuottojen poikkeamiin eli anomalioihin. CAP-malli on kiistatta yksi tunnetuimmista rahoituksen hinnoittelumalleista. Anomalioiden löytämisen jälkeen tutkijat ovat havainneet, että osakkeiden tuottoja selittävät markkinariskin lisäksi myös muut tekijät. Näin on syntynyt CAP-mallia paremmin selittäviä multifaktorimalleja. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia faktoreiden toimivuutta Suomessa sekä toimivista faktoreista muodostettujen multifaktoriportfolioiden suoriutumista suhteessa Helsingin pörssin indeksiin. Tutkimuksessa käytetyt faktorit ovat alhainen volatiliteetti, koko, momentum, arvo ja laatu. Multifaktoriportfoliot muodostetaan integrointimenetelmällä eli portfolioihin valitaan osakkeet niiden faktoripisteiden mukaan. Faktorisijoittamisella tavoitellaan pitkällä aikavälillä markkinaportfoliota parempaa suoriutumista. Tämän tutkimuksen aikaväli on 1991–2023. Tutkimusaikaväli sisältää useita erilaisia markkinaolosuhteita, jonka takia pitkän aikavälin suoriutumista voidaan arvioida hyvin. Faktoreiden toimivuudessa on havaittu eroavaisuuksia erilaisissa markkinaolosuhteissa, jonka takia tässä tutkimuksessa selvitetään myös niiden toimivuutta nousevilla sekä laskevilla markkinoilla. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että Suomessa toimivat riskikorjatuilla tuotoilla mitattuna alhaisen volatiliteetin faktori, momentum-, arvo- ja laatufaktori. Kyseisiin faktoreihin perustuvat korkeimmat faktoripisteet saaneet portfoliot tuottivat korkeampaa riskikorjattua tuottoa kuin alhaisimmat faktoripisteet saaneet portfoliot. Kokofaktorin toimivuutta ei voitu todistaa Suomessa. Faktoreita yhdistämällä multifaktoriportfolioiksi, saavutettiin yksifaktoriportfolioita suurempia riskikorjattuja tuottoja. Multifaktoriportfoliot suoriutuivat vertailuindeksiä huomattavasti paremmin koko tutkimusaikavälillä ja ne suoriutuivat erityisen hyvin laskevilla markkinoilla. Faktoriportfoliot mahdollistavat sijoittajille useita erilaisia mahdollisuuksia markkinoita korkeampaan tuottoon sekä riskikorjattuun tuottoon.
Keywords: faktorisijoittaminen, multifaktoriportfoliot, alhaisen volatiliteetin faktori, kokofaktori, momentumfaktori, arvofaktori, laatufaktori