Luentovastausjärjestelmät opetuksessa - Sinisalo, Johanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Luennoilla, joilla on paljon opiskelijoita, opiskelijoiden ja luennoitsijan välinen vuorovaikutus on usein melko vähäistä. Palautteen saaminen oppimisesta on myös yleensä vähäistä. Vuorovaikutus ja palautteen saaminen on kuitenkin tärkeä osa oppimista. Vuorovaikutuksen lisäämiseksi luento-opetuksessa on ainakin 1960-luvulta lähtien käytetty erilaisia luentovastausjärjestelmiä, joiden käytön tarkoituksena on vuorovaikutuksen lisäämisen lisäksi antaa opiskelijoille ja luennoitsijalle palautetta opiskelijoiden osaamisesta. Tässä tutkielmassa tutustutaan luentovastausjärjestelmiin ja niiden käyttöön opetuksen tukena. Tutkielmassa tarkastellaan luentovastausjärjestelmän käyttötarkoitusta ja tapoja. Lisäksi tutustutaan kahteen luentovastausjärjestelmään. Luentovastausjärjestelmän käyttökokemuksia tarkastellaan käyttötutkimusten kautta. Käyttötutkimuksien perusteella selviää, että luentovastausjärjestelmien käyttöön luennoilla suhtaudutaan enimmäkseen positiivisesti ja niiden koetaan lisäävän vuorovaikutusta. Tutkimuksista selviää myös, että luentovastausjärjestelmän avulla saadut vastaukset saattavat vaikuttaa luennon kulkuun. Luentovastausjärjestelmän käytön vaikutuksesta arvosanoihin on erilaisia kokemuksia.