Diagnostisen ohjaamisen toimivuuteen vaikuttavat tekijät organisaatioissa : Tapaustutkimus kliinisen laboratorioalan yrityksessä - Mykkänen, Juuso (My University, 2020)
Yritysten diagnostisen ohjaamisen mahdollisuudet ja tekniset toteutustavat ovat kehittyneet viime vuosina raportointijärjestelmien nopean kehityksen myötä. Kuitenkaan teknisesti hienostuneen raportoinnin olemassaolo ei takaa sitä, että raportointi johtaa organisaatiossa aidosti perusteltuun ja tavoitteiden mukaiseen toimintaan. Tästä syystä on paitsi akateemisesti, myös käytännön kannalta olennaista tutkia sitä, mitkä tekijät vaikuttavat organisaatioissa siihen, johtaako teknisesti toimiva raportointi rutiininomaisesti organisaation kannalta oikeanlaiseen toimintaan, silloin kun se on aiheellista. Tämä tutkimus tunnistaa tekijöitä, jotka vaikuttavat diagnostisen ohjaamisen toimivuuteen organisaatioissa sekä analysoi sitä, miten tekijät vaikuttavat diagnostisen ohjaamisen toimivuuteen. Tutkimus toteutettiin laadullisena, deskriptiivisenä ja toiminta-analyyttisenä tapaustutkimuksena kliinisen laboratorioalan organisaatiossa. Tutkimuksen aineisto on kerätty yhdeksällä teemahaastattelulla. Diagnostinen ohjaaminen on yleisin yritysten ohjaamisen muoto. Diagnostinen ohjaaminen perustuu kyberneettiseen palautejärjestelmään, jossa toiminnasta välitettävää rahamääräistä ja ei-rahamääräistä informaatiota verrataan tavoitetasoon ja vertailun pohjalta toteutetaan korjaavia toimenpiteitä niiden ollessa aiheellisia. Diagnostinen ohjaaminen on käytäntö organisaatiossa. Organisaation käytännöt muodostuvat rutiineista ja säännöistä, joista rutiinit ovat epäformaali osuus käytäntöä ja säännöt sen formaali ilmenemismuoto. Rutiinit ja säännöt vaikuttavat toisiinsa vastavuoroisesti. Esitämme tutkimuksessa diagnostisen ohjaamisen olevan toimivaa, jos diagnostinen ohjaaminen on rutiini, ohjaamisen tarpeisiin saatavilla oleva informaatio on riittävän laajaa ja relevanttia organisaation strategian kannalta ja saatavilla oleva informaatio johtaa informaatiolla ja tavoitteilla perusteltavissa olevaan toimintaan, silloin kuin se on aiheellista. Esitämme, että tekijät, jotka vaikuttavat edellä esitettyjen ehtojen toteutumiseen vaikuttavat diagnostisen ohjaamisen toimivuuteen joko positiivisesti tai negatiivisesti riippuen siitä, missä tilassa tekijät organisaatiossa tai tietyn henkilön tai vastuualueen suhteen ovat. Esitämme ohjausta harjoittavan toimijan osaamisen tason, vaikutusmahdollisuuksien, arvojen sekä motivaation ja organisaation sääntöjen, kulttuurin, omistajan, tavoitteiden, vallitsevien instituutioiden sekä itse raportoinnin oikeellisuuden ja käytettävyyden vaikuttavan siihen, toteutuvatko esitellyt diagnostisen ohjaamisen toimivuuden reunaehdot.
Keywords: Johdon laskentatoimi, tiedolla johtaminen, johdon ohjausjärjestelmät, diagnostinen ohjaaminen, kyberneettinen palautejärjestelmä