Suuhuuhteiden rooli omahoidossa - Erovic Ademovski, Seida; Laine, Merja Anneli; Koldsland, Odd Carsten; Ekstrand, Kim (Finland, 2026)
Suuhuuhteet voidaan jakaa kosmeettisiin ja terapeuttisiin, jotka ovat suurelta osin antimikrobisia. Kosmeettisilla suuhuuhteilla ei ole muuta kemiallista tai biologista käyttöaihetta kuin niistä saatava tilapäinen hyöty. Terapeuttisissa suuhuuhteissa sen sijaan on erilaisia aktiivisia ainesosia. Suuhuuhteet voivat olla hyödyllinen lisä säännöllisiin suuhygieniarutiineihin, koska huuhde saavuttaa hammasharjalle, hammasväliharjalle ja hammaslangalle vaikeapääsyiset alueet suussa. Terapeuttiset suuhuuhteet voivat sisältää joko antibakteerisia ainesosia ja/tai fluoridia, joilla ehkäistään tai hallitaan suun biofilmiin liittyviä sairauksia ja pahanhajuista hengitystä.Fluoridia sisältävien terapeuttisten suuhuuhteiden kariesta ennaltaehkäisevä vaikutus on merkittävä, ja niiden suosittelemista tulisi harkita kuusivuotiaille ja sitä vanhemmille potilaille, joilla on suuri kariesriski.Klooriheksidiiniä sisältävää suuhuuhdetta pidetään tehokkaimpana biofilmin muodostusta ehkäisevänä tuotteena. Klooriheksidiinisuuhuuhteita suositellaan kuitenkin vain lyhytaikaiseen käyttöön, ja niitä tulisi käyttää vain terveydenhuollon ammattilaisten määräyksestä.  Tutkimusten mukaan erilaisia vaikuttavia aineita sisältävät suuhuuhteet voivat vähentää haih-tuvia rikkiyhdisteitä, mutta näyttöä niiden tehosta suuperäiseen halitoosiin on kuitenkin vain vähän. Terapeuttisia suuhuuhteita tulisi käyttää vain hammaslääkärin suosituksesta, kun käyttö on kliinisesti perusteltua