Antivenäläistä hysteriaa: Yhdysvaltojen, Baltian, Ukrainan ja ”Lännen” historiankuva venäläisessä historian oppikirjassa vuodelta 2024 - Vitikainen, Valeria (My University, 2025)
Kandidaatintutkielma selvittää millaista kuvaa lännestä venäläiset tuoreet historian oppikirjat välittävät 11. luokkalaisille. Tutkimus pohjautuu yhteen oppikirjaan, jonka sisältöä on analysoitu laadullisen tutkimuksen menetelmin tarkastelemalla pääosin leipätekstiä, joskin myös satunnaisia kuvia ja kuvatekstejä. Analyysi tarjoaa ymmärrystä siitä, miten historiallinen sisältö kehystetään ja välitetään oppilaille. Tutkimuksessa tunnistettiin strategioita, joilla pyritään muokkaamaan lukijan käsityksiä lännestä sekä osoitettiin oppikirjojen tuottavan negatiivista kuvaa lännestä Venäjän vihollisena.
Keywords: Neuvostoliitto, Länsi, oppikirjatutkimus, kommunismi, fasismi, Ukrainan sota, toiseuttaminen, historian käyttö, nationalismi