Vähäkoodiset kehitysalustat yritystoiminnassa : johdon päätöksenteon näkökulma - Brandys, Inga (My University, 2024)
Tämä tutkimus tarkastelee vähäkoodisten alustojen roolia liiketoiminnan kehittämisessä ja niiden vaikutusta yritysten toimintaan. Vähäkoodiset alustat, jotka mahdollistavat sovellusten ja järjestelmien kehittämisen ilman syvällistä ohjelmointiosaamista, ovat nousseet keskeisiksi työkaluiksi digitalisaation vauhdittamisessa ja liiketoimintaprosessien tehostamisessa. Tutkimuksessa analysoidaan, miten vähäkoodiset alustat voivat tukea liiketoiminnan tehostamista, erityisesti resurssien käytön optimoinnissa, varjo-IT:n vähentämisessä, yhteistyön ja innovaation edistämisessä sekä kustannusten alentamisessa. Samalla tarkastellaan myös niitä haasteita, joita yritykset kohtaavat vähäkoodisten alustojen käyttöönotossa, kuten integraatio- ja laajennettavuusongelmat. Lisäksi tutkitaan, miten vähäkoodiset ratkaisut vaikuttavat yritysten päätöksentekoprosesseihin ja liiketoiminnan kehitykseen, erityisesti projektien kehitysaikojen lyhentymisen ja asiantuntijapalveluiden tarpeen vähentämisen näkökulmasta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että vähäkoodiset alustat tarjoavat yrityksille merkittäviä etuja, kuten toiminnan ketteryyden lisäämistä ja kustannussäästöjä, mutta samalla ne asettavat myös rajoituksia, kuten skaalautuvuuden sekä integraation haasteet. Näiden alustojen tehokas hyödyntäminen vaatii huolellista suunnittelua ja koulutusta, jotta niiden potentiaali voidaan maksimoida.
Keywords: vähäkoodi, vähäkoodinen alusta, digitaalinen muutos, digitaalinen yritystoiminta