Pluralismi ja solidarismi ASEAN:issa : Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestön luonteen tarkastelu tapaustutkimuksen ja jäsenvaltioiden näkemysten avulla - Jokela, Johanna (My University, 2019)
Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestö ASEAN on määritelty perusluonteeltaan pluralistiseksi. Peruskirjassa määritellään järjestön perusperiaatteiksi suvereniteetin ja sisäisiin asioihin puuttumattomuuden kunnioittaminen, kiistojen ratkaiseminen rauhanomaisesti sekä voimankäytöstä pidättäytyminen. Järjestön jäsenvaltioiden suhtautuminen suojeluvastuun periaatteeseen on kriittinen ja tiukka. Elokuusta 2017 lähtien järjestön jäsenvaltiossa Myanmarissa on todistettu periaatteen määritelmän mukaisia rikoksia rohingya-vähemmistöä kohtaan. Onko muiden jäsenvaltioiden mahdollista ja todennäköistä joustaa toimintaansa ohjaavista periaatteista ja reagoida Myanmarin tilanteeseen solidaristisemmalla tavalla? Tutkielmassa tarkastellaan ASEAN:in jäsenvaltioiden YK:n yleiskokouksessa vuoden 2017 syyskuun ja vuoden 2018 lopun välillä käyttämiä puheenvuoroja. Aineisto koostuu puheenvuoroista, joissa esitetään näkemyksiä Myanmarin tilanteesta, suojeluvastuun periaatteesta ja ASEAN:in merkityksestä. Tarkoituksena on selvittää, ovatko esitetyt näkemykset linjassa ASEAN:in peruskirjassa määriteltyjen periaatteiden kanssa. Analyysin teoreettisena viitekehyksenä toimii englantilaisen koulukunnan pluralismin ja solidarismin välinen debatti. Metodina käytetään teorialähtöistä sisällönanalyysia, jossa aineisto pyritään analysoimaan teoriasta, tutkimuskirjallisuudesta ja aineistosta kumpuavien teemojen avulla. Tutkimuskysymys on seuraava: Korostavatko ASEAN:in jäsenvaltioiden YK:n yleiskokouksessa esittämät näkemykset enemmän niin sanottuja pluralistisia vai niin sanottuja solidaristisia periaatteita? Tutkielman analyysin perusteella ASEAN:in luonne on pluralistinen. Näkemyksissä korostuu olettu suvereniteetin ja sisäisiin asioihin puuttumattomuuden periaatteiden kunnioittaminen. Myanmarin tilannetta kommentoivissa puheenvuoroissa on havaittavissa solidaristisempia piirteitä jäsenvaltioiden ilmaistessa huolensa tilanteesta. Kaikki näkemykset eivät edusta selkeästi vain toista. Mahdollisuus ristiriidasta perinteisen suvereniteettikäsityksen ja ihmisoikeuksien suojelemisen välillä on perusteltavissa ainoastaan Malesian näkemyksistä. Yhden valtion muita kriittisempiin kommentteihin ei voida pohjata väitettä järjestön solidarisoitumisesta. ASEAN:in voi perustella muodostavan kansainvälisen yhteiskunnan alueellisen esimerkin, joka pluralistiseksi havaitun perusluonteensa takia ei ole toiminnassaan ainakaan vielä toteuttanut globaalin tason läntisten valtojen solidaristisempia näkemyksiä. Kuitenkin järjestön tasapainoilun näiden kahden vastakkaisen näkemyksen välillä voi olettaa jatkuvan. Pluralismia ja solidarismia ei voida erottaa toisistaan, vaan niiden voi perustella vaikuttavan maailmassa rinnakkain myös tulevaisuudessa.
Keywords: ASEAN, pluralismi, solidarismi, suvereniteetti, sisäisiin asioihin puuttumattomuus, ihmisoikeudet, suojeluvastuun periaate, Myanmar, rohingyat