"Siellä on koko elämä melkein" : Sairaanhoitajien päätöksenteon kokonaisuus ikääntyneiden ihmisten hoidossa perusterveydenhuollon sote-keskuksissa - Heljander, Sabina (My University, 2025)
Sairaanhoitajien päätöksenteko perusterveydenhuollon sote-keskuksissa on keskeinen tekijä terveydenhuollon laadun ja järjestelmän toimivuuden kannalta. Väestön ikääntyminen ja digitalisaatio ovat lisänneet päätöksenteon itsenäisyyttä, mutta sen vaikutuksia ikääntyneiden hoitoprosessiin ei ole kattavasti kuvattu. Päätöksenteko vaatii tasapainoilua kliinisten tarpeiden, resurssien ja ikääntyneiden henkilöiden toiveiden välillä sekä moniammatillista yhteistyötä. Nykyiset päätöksentekomallit eivät riittävästi huomioi ikääntyneiden näkökulmaa tai digitalisoitunutta toimintaympäristöä, mikä lisää tarvetta syvemmälle ymmärrykselle sairaanhoitajien päätöksenteosta ja sen kehittämisestä. Tutkimuksen tarkoituksena on analysoida sote-keskuksissa työskentelevien sairaanhoitajien päätöksentekoa ikääntyneiden henkilöiden hoitoprosessin aikana. Tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa sote-keskusten sairaanhoitajien päätöksentekoa ohjaavat keskeiset tekijät ja kehittämiskohteet, joiden avulla päätöksentekoa voidaan tukea ja parantaa, edistäen siten ikääntyneiden kokonaisvaltaista hoitoa. Tutkimus on laadullinen ja se toteutettiin yksilöllisillä teemahaastatteluilla Zoom -verkkokokousohjelman välityksellä. Tiedonantajat (n = 8) olivat sote-keskuksissa työskenteleviä sairaanhoitajia ja heidät rekrytoitiin tarkoituksenmukaisella ja lumipallo-otannalla. Aineisto analysoitiin abduktiivisella temaattisella analyysillä. Empiirisen aineiston ja teoretisoinnin perusteella muodostettiin kokonaiskuva sote-keskuksissa työskentelevien sairaanhoitajien päätöksenteosta ikääntyneiden hoitoprosessin aikana. Tulokset osoittavat, että sairaanhoitajien päätöksenteko on laajaa ja itsenäistä. Päätöksentekoa ohjaavat jaettu päätöksenteko ikääntyneen, läheisten ja moniammatillisen tiimin kanssa ja hoidon jatkuvuus. Päätökset jakautuvat välittömiin ja tavoitteellisiin päätöksiin, mikä kuvastaa sairaanhoitajien roolia sekä akuuteissa tilanteissa että hoidon suunnittelussa. Analyysi osoitti, että nykyiset teoriat eivät täysin selitä päätöksenteon käytäntöjä. Teorioissa ei oltu täysin huomioitu keskeisiä tukijärjestelmiä, ja organisatorisia tekijöitä, kuten resurssien saatavuutta, lääkärien ja sosiaalipalveluiden tavoitettavuutta ei huomioitu päätöksentekoon vaikuttavina tekijöinä. Nämä näkökulmat kuitenkin rajoittivat päätöksenteon mahdollisuuksia. Sairaanhoitajien päätöksenteko perusterveydenhuollossa on moniulotteinen prosessi, jossa yhdistyvät itsenäinen päätöksenteko, jaettu päätöksenteko, moniammatillinen yhteistyö ja organisatoriset tekijät. Jatkotutkimuksissa tulisi keskittyä ikääntyneiden osallisuuteen, organisatorisiin tekijöihin, kuten digitaalisten tukijärjestelmien rooliin ja resurssien vaikutuksiin sekä kehittää päätöksentekomalli, joka tukee sairaanhoitajien asiantuntijuutta ja huomioi ikääntyneiden yksilölliset tarpeet.

Nurses' decision-making in primary healthcare centers is a key factor influencing the quality and efficiency of healthcare systems. The aging population and digitalization have increased the autonomy of decision-making; however, its effects on the care process of older adults have not been comprehensively examined. Decision-making requires balancing clinical needs, available resources, and the preferences of older adults, as well as engaging in interprofessional collaboration. Existing decision-making models do not adequately incorporate the perspectives of older adults or account for the digitalized healthcare environment, highlighting the need for a deeper understanding of nurses' decision-making processes and their development. The aim of this study is to analyze the decision-making of nurses working in primary healthcare centers during the care process of older adults. The aim of the study is to identify the key factors influencing nurses' decision-making and areas for improvement to enhance decision-making support and ultimately promote comprehensive care for older adults. This qualitative study was conducted using individual semi-structured thematic interviews via the Zoom video conferencing platform. The participants (n = 8) were nurses working in primary healthcare centers and were recruited through purposive and snowball sampling. The data were analyzed using abductive thematic analysis, leading to a synthesized understanding of nurses' decision-making in the care of older adults. The results indicate that nurses' decision-making is both extensive and autonomous. The decision-making process is guided by shared decision-making with the older adult, their relatives, and the interprofessional team, as well as by the continuity of care. The decisions are categorized into immediate and goal-directed decisions, reflecting nurses' roles in both acute situations and long-term care planning. The analysis revealed that existing theories do not fully capture the practical aspects of decision-making, as essential support systems and organizational factors—such as the availability of resources and accessibility of physicians and social services—were not adequately considered as influencing factors. However, these aspects significantly constrained nurses' decision-making opportunities. Nurses' decision-making in primary healthcare is a multidimensional process that integrates independent decision-making, shared decision-making, interprofessional collaboration, and organizational factors. Future research should focus on the inclusion of older adults in decision-making, the role of organizational factors such as digital support systems and resource allocation, and the development of a decision-making model that enhances nurses' expertise while addressing the individual needs of older adults.
Keywords: sairaanhoitajat, päätöksenteko, laadullinen tutkimus, perusterveydenhuolto, sote-keskus, ikääntyneiden hoito, moniammatillinen yhteistyö, hoidon jatkuvuus, jaettu päätöksenteko, nurses, decision-making, qualitative research, primary healthcare, older individuals’ care, interprofessional collaboration, care continuity, shared decision-making