MARKKINASUUNTAUTUNEISUUS JA TOIMINTOJEN VÄLINEN YHTEISTYÖ SEKÄ NIITÄ EDISTÄVÄT JA ESTÄVÄT TEKIJÄT MARKKINOINNIN JA TUOTEKEHITYKSEN VÄLILLÄ : Case: Valmet Palvelut-liiketoimintalinja - Salonen, Maija (My University, 2019)
Tutkimus käsittelee markkinasuuntautuneisuutta ja toimintojen välistä yhteistyötä sekä niitä edistäviä ja estäviä tekijöitä. Tutkimuksen kontekstina toimii kohdeyritys Valmet Oyj:iin Palvelut-liiketoimintalinjan markkinointi ja tuotekehitys. Tutkimuksessa pyritään lisäämään ymmärrystä siitä, miten markkinasuuntautuneisuus ilmenee kohdeyrityksen markkinoinnissa ja tuotekehityksessä sekä mitkä tekijät edistävät ja estävät sen toteuttamista. Asiaa tutkitaan ylimmän johdon ja asiantuntijoiden näkökulmasta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys on muodostettu markkinasuuntautuneisuutta ja toimintojen välistä yhteistyötä käsittelevästä kirjallisuudesta. Tutkimuksessa esitellään vallalla olevat näkökulmat markkinasuuntautuneisuuden muodostumisesta. Sen lisäksi teoria sisältää aikaisempien tutkimusten tuloksia edistävistä ja estävistä tekijöistä, jotka ovat keskeisessä osassa tätä tutkimusta. Haastattelurunko on rakennettu teoreettiseen viitekehykseen perustuen. Aineistoa analysoidaan teorialähtöisesti teemoittelemalla. Tutkimus suoritettiin laadullisena tutkimuksena, koska tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä tutkittavasta ilmiöstä ylimmän johdon ja asiantuntijoiden näkökulmasta. Tämän vuoksi tutkimusmetodina käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Aineisto muodostuu kymmenestä henkilöhaastattelusta. Tutkimustulokset vahvistavat aikaisempien tutkimusten löydökset markkinasuuntautuneisuutta ja toimintojen välistä yhteistyötä edistävistä ja estävistä tekijöistä. Tutkimuksen mukaan markkinasuuntautuneisuutta ja toimintojen välistä yhteistyötä edistäviä tekijöitä markkinoinnin ja tuotekehityksen välisessä kontekstissa ovat ylin johto, osastojen välinen dynamiikka, organisaation laajuiset käytännöt, määritellyt prosessit, vuosisuunnitelmat, läpinäkyvyys ja työntekijät. Estäviä tekijöitä tutkimuksen mukaan ovat ylin johto, osastojen välinen dynamiikka, organisaation laajuiset käytännöt, vuosisuunnitelmien puute, läpinäkyvyyden puute, toimintojen välinen yhteistyö, työntekijät ja resurssien puute. Markkinasuuntautuneisuus ilmenee kohdeyrityksessä markkinaälykkyyden luomisena, jakamisena ja siihen reagoimisena. Tutkimuksen mukaan kohdeyritys on asiakassuuntautunut, kilpailijasuuntautunut ja toimintojen välinen yhteistyö koettiin tärkeäksi. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää markkinasuuntautuneisuuden ja toimintojen välisen yhteistyön kehittämisessä ja parantamisessa markkinoinnin ja tuotekehityksen välillä. Tutkimuksen avulla voidaan paremmin ymmärtää yritysten markkinasuuntautuneisuutta ja eri toimintojen välistä yhteistyötä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä.
Keywords: markkinasuuntautuneisuus, toimintojen välinen yhteistyö, asiakassuuntautuneisuus, kilpailijasuuntautuneisuus