Prenatala riskfaktorer för neuropsykiatriska störningar - Chudal Roshan (Finland, 2022)
Neuropsykiatriska störningar (neuropsyciatric disorders, NPD) hör globalt sett till de vanligaste
orsakerna till mortalitet och morbiditet. Ärftliga faktorer inverkar starkt på risken att utveckla
NPD, men det faktum att konkordansen mellan identiska tvillingar inte är 100 procent
tyder på att också miljöfaktorer spelar en roll. De senaste tio åren har intresset ökat för hur
prenatala och perinatala riskfaktorer inverkar, till exempel gestationsålder och obstetriska
komplikationer, föräldrarnas ålder samt mammans hälsa och riskbeteenden, så som rökning.
Denna översiktsartikel ger en bild av litteraturen på området samt av möjliga mekanismer
och riskfaktorernas kliniska och samhälleliga betydelse med avseende på NPD. Prematuritet,
nyfödda som är små för tiden (SGA) och förlossning med kejsarsnitt anses korrelera med ökad
risk för NPD. Pappans ålder, mammans ålder och åldersskillnad mellan föräldrarna har flera
gånger visats öka risken för NPD. Mammans rökning under graviditeten har visats vara en av
de viktiga riskfaktorer för NPD som kan förebyggas. Den potentiella inverkan av framsteg inom
neonatalvården, föräldraskapets demografi som är stadd i förändring och utmaningar med
forskning om mammans rökande diskuteras också.