Oman narratiivin haltuunotto ja konventioiden vastainen uhrin asema Julia Foxin teoksessa Down the Drain - Sivén, Jenny (My University, 2026)
Tutkin Pro gradu -tutkielmassani trauman ja vallan ilmentymistä ja vaikutuksia Julia Foxin teoksessa Down the Drain (2023). Keskeisiä näkökulmia tutkimuksessa ovat konventioiden vastainen uhrin asema, väkivallan monet muodot ja oman narratiivin haltuunotto. Lähestyn Foxin teosta traumakirjallisuutena, vaikka se ei vastaakaan täysin traumakirjallisuuden konventioita. Keskeiseen asemaan tutkimuksessa nousevat myös erilaiset kulttuurisesti tarjolla olevat roolitukset, jotka korostuvat sekä uhrin aseman käsittelyssä, että seksuaalisuuden ja seksityön käsittelyssä. Julian työ dominatrixina (naispuolisena alistajana) näyttäytyy tutkimuksessa sekä vallan palauttajana että alisteisena asemana. Tutkielma on tehty lähilukuun perustuvilla analyyseillä Foxin teoksesta. Kirjallisuudentutkimuksen lähteitä on löytynyt muun muassa sosiaalititeteistä, oikeustieteestä, sukupuolentutkimuksesta ja kulttuurintutkimuksesta. Lisäksi olen käyttänyt lähteenä erilaisia trauman uhreille tarkoitettuja sivustoja, jotka tarjoavat tietoa ja apua. Tutkielmassa selviää, että voimme lukea Foxin teosta traumanarratiivina ja kuinka narratiivin asettaminen on tietoista. Tähän liittyy erityisesti ajatus siitä, että narratiivit kerrotaan tarkoituksella. Narratiivin asettamisen tarkoituksenmukaisuus tarkoittaa myös kertomatta jättämisen mahdollisuutta. Lisäksi tutkielmassa selviää, että uhrin rooli on latautunut käsite, joka perustuu uhrihierarkioille. #MeToo-liikkeen jälkeinen aikakausi on kuitenkin mahdollistanut erilaisten roolien omaksumisen. Erilaiset traumaan liittyvät roolit voivat olla siis päällekkäisiä.
Keywords: Trauma; Uhrius; Traumanarratiivi; Väkivallan sukupuolittuminen; Traumatisoitunut identiteetti; Sukupuoli; Trauman jatkumo; traumakirjallisuus; Omaelämänkerrallisuus