Ohjelmistorobotiikan hyödyntäminen työnkulkujen automatisoinnissa - Selänne, Elmeri (My University, 2023)
Digitalisaatio ja tietotekniikan kehitys on mahdollistanut asioiden sähköistämisen ja sitä kautta niiden automatisoinnin. Verrattuna tehdasympäristöön, toimistoympäristössä automaation taso on vielä hyvin matalalla, joten potentiaalisia automatisoinnin kohteita yrityksistä löytyy paljonkin. Ohjelmistorobotiikka on viime vuosina noussut yhdeksi puhutuimmista automatisoinnin teknologioista. Ohjelmistorobotiikka tarkoittaa tietokoneen sisällä toimivaa ohjelmistollista robottia, joka pystyy käyttämään esimerkiksi sovelluksia ihmisen tavoin käyttöliittymäelementtien kautta. Ohjelmistorobotiikan suurimpia etuja on kehitysprosessin nopeus ja helppous, sekä mahdollisuus ajaa sovelluksia käyttöliittymien kautta. Käyttöliittymien käyttäminen työnkulkujen automatisoinnissa on erittäin hyödyllistä. Kun ohjelmistorobotti pystyy käyttämään sovellusta käyttöliittymän kautta, ei sovellusten ohjelmointirajapintoja tarvitse käyttää. Kaikki sovellukset eivät välttämättä tarjoa minkäänlaisia rajapintoja ulospäin, joten etenkin tällaisessa tapauksessa ohjelmistorobotiikka tarjoaa hyvän alustan eri järjestelmien integroinnille ja sitä kautta työnkulkujen automatisointiin. Selvänä haasteena työnkulkujen automatisoinnissa on etenkin toimistoympäristössä työnkulkujen sisältämät harkinnanvaraiset tilanteet. Ohjelmistorobotille harkintaa ja päätöksentekoa vaativat tilanteet ovat hyvin haastavia. Monissa tapauksissa koko prosessia ja työnkulkua on muokattava siten, ettei harkinnanvaraisia tilanteita synny. Automatisointeja tehdessä on myös tärkeää kiinnittää huomiota ohjelmistorobotiikan ja sillä tuotetun automatiikan tietoturvaan. Väärin toteutettuna ohjelmistorobotiikka voi suurentaa järjestelmiin kohdistuvaa hyökkäysrajapintaa ja altistaa erinäisille tietoturvauhkille. Jotta ohjelmistorobotiikasta saadaan tietoturvallinen, ohjelmistorobotiikan käyttämien resurssien pitää täyttää luottamuksellisuuden, eheyden ja saatavuuden vaatimukset.
Keywords: ohjelmistorobotiikka, RPA, automatisointi, työnkulku, tietoturva