Osakkeenomistajakeskeisyys, sidosryhmät ja yritysvastuu : Tulisiko yritysvastuuta toteuttaa "ulkoisin" vai "sisäisin" keinoin? - Kultti, Oona-Maria (My University, 2024)
Osakeyhtiöiden taloudellisesta asemasta ja niiden vastuista sidosryhmille on käyty enenevissä määrin keskustelua. Osakeyhtiön toiminnan tarkoitus on lähtökohtaisesti tuottaa voittoa osakkeenomistajille ja osakeyhtiömuotoa onkin kuvailtu siten, että se on kapitalismin ja elinkeinoelämän myötä syntynyt liiketoimintamuoto, jonka perimmäinen tarkoitus on laillisena toimijana minimoida liiketoimintaan osallistuvan pääoman riskejä. Yhtiömallia, joka keskittyy voiton tuottamiseen osakkeenomistajille, kutsutaan osakkeenomistajakeskeiseksi malliksi. Moderni yhteiskunta asettaa kuitenkin osakeyhtiöille paineita ottaa huomioon niiden keskeiset sidosryhmät. Kysymykseksi siten kulminoituu, että voidaanko osakeyhtiölain sisältämää osakkeenomistajakeskeisyyttä pitää enää hyväksyttävänä osakeyhtiön toiminnan tarkoituksena ja missä määrin sidosryhmäajattelua tulisi saattaa osaksi osakeyhtiöoikeutta. Tutkielma pyrkii ensinnäkin avaamaan osakkeenomistajien ja sidosryhmien välistä jännitettä tulevan yritysvastuudirektiivin avulla. Toiseksi tutkielmassa tarkastellaan, voitaisiinko osakeyhtiölakiin sisällyttää vahvan vastuullisuuden elementtejä ja näin edistää sidosryhmien asemaa osana osakeyhtiöoikeutta. Tutkielmassa käytetään lainopin metodia. Lisäksi tutkielmassa tehdään kasainvälistä oikeusvertailua jo voimassa olevien kansallisten yritysvastuusäännösten ja tulevan yritysvastuudirektiivin välillä. Keskeiset tutkimustulokset ovat, että yritysvastuuta tulisi toteuttaa osakeyhtiöoikeuden "ulkoisin" keinoin eikä osakeyhtiön toiminnan tarkoitukseen tulisi puuttua. Yritysvastuudirektiiviin tehtiin muutoksia EU:n kolmikantaneuvotteluissa ja lopullinen versio ei ole ristiriidassa suomalaisen osakeyhtiöoikeuden koherenssin kanssa. Yritysvastuudirektiivin voidaan nähdä heijastavan sidosryhmäajattelun piirteitä, mutta direktiivin asettamaa sidosryhmäajattelua ja osakkeenomistajakeskeisyyttä ei tarvitse nähdä toisiaan poissulkevina. Lopulta tutkimuksessa vastataan kysymykseen, että ovatko EU:n jäsenvaltiot valmiita siirtymään kohti sidosryhmiä suosivampaa yhtiömallia ja vastaus tähän on perustellusti: ei.
Keywords: Osakkeenomistajakeskeisyys, sidosryhmät, yritysvastuu, valistunut arvonmaksimointi, yhtiöoikeus, yritysvastuudirektiivi