Edelleenpanttaus ja sen soveltamisala erityisesti arvopaperistamisen näkökulmasta - Tammisalo, Erkka (My University, 2020)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitä edelleenpanttauksella tarkalleen ottaen tarkoitetaan. Lähtökohtaisesti edelleenpanttauksella tarkoitetaan sitä, että pantinsaaja panttaa saamansa vakuuden ilman vakuuteen liittyvä saatava kolmannelle osapuolelle. Edelleenpanttaus voidaan hahmottaa joko panttiobjektin panttauksena tai panttioikeuden panttauksena. Lisäksi tarkoituksena on selvittää, miten edelleenpanttaus soveltuu erilaisiin vakuuksiin ja miten velkojasuoja mahdollisesti muodostuu edelleenpanttauksessa. Pyrin myös selvittämään, miten edelleenpanttaus soveltuu arvopaperistamiseen. Oikeuskirjallisuudessa on lähinnä Teporan toimesta katsottu edelleenpanttauksen soveltuvan arvopaperistamiseen. Arvopaperistamisella tarkoitetaan rahoitusjärjestelyä, jossa suuri määrä saatavia vakuuksineen kootaan yhteen ja myydään eteenpäin sijoittajille. Edelleenpanttauksen kannalta keskeisenä voidaan pitää vanhaa vuonna 1734 säädetyn kauppakaaren 10 luvun 6 §:n säännöstä, jonka on katsottu soveltuvan irtaimien esineiden edelleenpanttaukseen. Keskeisimpänä lähteenä tutkielmani kannalta voidaan pitää Staffan Myrdalin teosta Återpantsättning. Tutkielmassa tulin siihen tulokseen, että kauppakaaren 10 luvun 6 §:n säännöksessä on todennäköisesti ollut tarkoitus säätää panttiobjektin panttauksesta, mutta tulkintaa panttioikeuden panttauksesta ei voida sulkea pois. Velkojasuojan määräytymisen osalta edelleenpanttauksessa tulin siihen tulokseen, että panttiobjektin panttauksessa velkojasuojaa saadaan todennäköisesti traditiolla tai vastaavalla, kun taas panttioikeuden panttauksen osalta velkojasuojaa saadaan todennäköisesti panttausilmoituksella. Luottokäytännön kannalta keskeisten vakuuksien edelleenpanttaus vaikuttaa pääasiallisesti kielletyltä. Koska keskeisten vakuuksien edelleenpanttaus on pääsääntöisesti kiellettyä, ei edelleenpanttaus nähdäkseni sovellu arvopaperistamiseen. Lisäksi oikeuskirjallisuudessa termiä edelleenpanttaus käytetään toisinaan epätäsmällisesti.