Vuokratyövoiman käytön hyväksyttävyys omien työntekijöiden irtisanomisen jälkeen - Pajala, Kati (My University, 2022)
Tutkielmassa käsitellään vuokratyön käytön suhdetta työsuhdeturvaan. Tarkoituksena on selvittää, milloin on mahdollista käyttää vuokratyöntekijöitä tilanteessa, jossa on irtisanottu omia työntekijöitä. Tutkimuksessa tarkastellaan kysymystä siitä, onko irtisanomiselle ollut työsopimuslain 7:1 §:ssä tarkoitettu asiallinen ja painava syy, jos työnantaja alkaa käyttää vuokratyövoimaa. Tutkimuksen avulla pyritään myös selvittämään, aiheuttaako vuokratyövoiman käyttäminen työsopimuslain 6:6 §:n mukaisen takaisinottovelvollisuuden syntymisen. Tutkimusaineisto koostuu lainsäädännöstä, lainvalmisteluaineistosta, oikeuskirjallisuudesta sekä oikeuskäytännöstä. Tutkimuksessa hyödynnetään pääosin lainopillista tutkimusmenetelmää. Vuokratyön käyttöä ei ole suoraan rajoitettu lailla Suomessa, ja valinnan siitä, teetetäänkö työtä omilla työntekijöillä vai vuokratyöntekijöillä, on lähtökohtaisesti katsottu kuuluvan työnantajan liikkeenjohtovallan alaisuuteen. Työnantajan liikkeenjohtovaltaa rajoittavat kuitenkin työsopimuslain ns. työsuhdeturvaa koskevat säännökset sekä joillain aloilla myös työehtosopimusmääräykset. Työsuhdeturvasta seuraa, ettei työnantajalla ole ehdotonta oikeutta korvata omia työntekijöitä vuokratyöntekijöillä. Oikeuskäytäntö liittyen omien työntekijöiden korvaamiseen vuokratyöntekijöillä on vaihtelevaa. Vuokratyöntekijän ottamisen ei ole nykyisen oikeuskäytännön valossa ilman muuta katsottu osoittavan irtisanomisedellytyksen puuttumista, eikä vuokratyöntekijän ole lähtökohtaisesti katsottu aiheuttavan takaisinottovelvollisuuden syntymistä. Kysymys omien työntekijöiden korvaamisesta vuokratyöntekijöillä on edellyttänyt korostetun tapauskohtaista arviointia ja aiheeseen liittyy monia tulkinnanvaraisia kysymyksiä. Keskeistä arvioinnin kannalta on ennen kaikkea työnantajan tosiasiallinen tarkoitus toimiensa takana. Vuokratyön käyttö ei ole sallittua, jos sen tosiasiallisena tarkoituksena on omien työntekijöiden työsuhdeturvasäännösten kiertäminen. Nykyinen työsopimuslaki tai sen tulkinta ei mahdollisesti huomioi tarpeeksi vuokratyön erityispiirteitä. Tilanteen selkeyttämiseksi vuokratyön käytön tarkempi sääntely tai nykyisen työsopimuslain työsuhdeturvaa koskevan sääntelyn tarkoituksen selkeyttäminen olisi tarpeen.
Keywords: työoikeus, vuokratyö