Rahoituksen pullonkaula: Aineettoman omaisuuden haaste muotialan pk-yrityksissä Suomessa - Inkeroinen, Anfisa (My University, 2025)
Tutkielma tarkastelee suomalaisen muotialan aineettoman omaisuuden rahoituksen haasteita. Vaikka Suomi pyrkii vahvistamaan brändilähtöistä ja kuluttajavetoista liiketoimintaa, ala on viennin perusteella Ruotsia ja Tanskaa jäljessä. Rahoitusta rajoittavat aineettoman omaisuuden vaikea mitattavuus ja heikko vakuusarvo, toimintaympäristön pirstaleisuus sekä liiketoimintaosaamisen ja rahoitusymmärryksen puutteet. Tutkielman tavoitteena on tunnistaa aineettoman omaisuuden rahoitukseen liittyvät keskeiset haasteet suomalaisissa muotialan pk-yrityksissä sekä selvittää, millä keinoilla aineettoman pääoman hyödyntämistä voidaan vahvistaa tulevaisuudessa. Tulokset osoittavat, että rahoituksen keskeisimmät esteet liittyvät omistajuuden epäselvyyteen ja puutteelliseen IPR-hallintaan. Kun oikeuksia ei siirretä yritykselle sopimuksilla, syntyy sekä oikeudellisia että taloudellisia riskejä. Rajalliset resurssit estävät IP-inventaarion ja suunnitelmallisen kaupallistamisen. Alan markkinoiden nopea vaihtuvuus, lyhyet tuotesyklit ja vaikeasti ennustettava kysyntä lisäävät rahoittajan arvioimaa riskiä epäsymmetristen kassavirtojen kautta. Aineettoman omaisuuden arvonmääritystä heikentää se, että arvo perustellaan usein oletuksilla sen sijaan, että se perustuisi todennettavissa oleviin kassavirtoihin. Tutkimuksen perusteella aineettoman omaisuuden hyödyntämistä voidaan parantaa vahvistamalla immateriaalioikeuksiin liittyvää ja kaupallista osaamista sekä rakentamalla systemaattinen IPR-strategia. Samalla on tärkeää vahvistaa rahoittajien tietoisuutta muotialan aineettoman pääoman erityispiirteistä. Näiden edellytysten täyttyessä aineettomasta omaisuudesta muodostuu uskottavampi ja rahoittajien näkökulmasta paremmin hyödynnettävä vakuus, mikä vahvistaa alan pk-yritysten kasvuedellytyksiä.
Keywords: aineeton omaisuus, immateriaalioikeusstrategia, muotialan riskidynamiikka, arvonmääritysriski, liiketoimintaosaaminen