Talousjohtaminen jalkapallon huippuseuroissa : investointipäätösten ja omistajarakenteen vaikutukset - Ruusunen, Taneli (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tutkitaan jalkapallon huippuseurojen talousjohtamista, sekä investointipäätösten ja omistajarakenteiden vaikutusta urheilulliseen ja taloudelliseen menestykseen. Viime vuosikymmenien aikana jalkapallo on kokenut suuria muutoksia ja on paljon enemmän kuin pelkästään urheilulaji. Jalkapallo on muuttunut kaupallisemmaksi ja jalkapalloseurat vastaavat nykypäivänä ennemminkin yrityksiä, kuin urheiluseuroja. Jalkapallossa liikkuva rahan määrä on kasvanut valtavasti ja kilpailu lajin huipulla on kasvanut huomattavasti. Kaupallistumisen myötä lajissa menestyminen vaatiikin huolellista taloudellista johtamista, jotta on mahdollisuus pysyä kasvavassa kilpailussa mukana. Muutokset näkyvät myös kiristyneessä säätelyssä, joka on vaikuttanut paljon lajiin ja seurojen päätöksentekoon. Esimerkiksi Financia Fair Play-säännökset ovat muuttaneet seurojen taloudellista toimintaympäristöä merkittävästi. Vaikutukset ovat herättäneet myös kritiikkiä. Sääntelyn takia joukkueilla ei ole enää varaa huolimattomiin investointeihin tai taloudellisiin päätöksiin. Seurojen tarvitsee siis keskittyä urheilullisen menestyksen lisäksi myös taloudellisen menestyksen saavuttamiseen. Molemmat näistä kulkevatkin nykypäivänä käsi kädessä. Jalkapalloseurojen organisaatioiden omistajarakenteissa on merkittäviä eroja. Eri omistajarakenteet vaikuttavat siihen, miten seura suhtautuu talousjohtamiseen ja vaikutukset näkyvät erityisesti siinä, mikä tavoite on omistajille keskeinen. Motivaatiot eroavat lähinnä siten, että onko painotus urheilullinen vai taloudellinen. Nämä motivaatiot ohjaavat seurojen investointipäätöksiä ja tavoitteita. Investointipäätökset jakautuvat kahteen kategoriaan. Kategorioiden ero näkyy siinä, miten investointipäätöksiä on rajoitettu. Rajoitettuja investointeja ovat sellaiset, joilla yritetään vaikuttaa suoraan joukkueen urheilulliseen suorituskykyyn. Näillä rajoituksilla pyritään varmistamaan tasapuolinen kilpailu. Tällaisia investointipäätöksiä ovat esimerkiksi pelaajahankinnat. Toinen kategoria on taas vapautuneempi ja omistajat pystyvät myös niiden avulla tekemään ratkaisuja saavuttaakseen urheilullisia ja taloudellisia tavoitteita helpommin, kuten investoimalla stadioneihin. Molemman tyyppiset investoinnit ovat välttämättömiä menestyksen saavuttamiseksi ja ne vaativat tarkkaa taloudellista suunnittelua, jotta molempia investointityyppejä pystytään hyödyntämään. Samanaikaisesti eri investointityypit antavat mahdollisuuksia moniin erityyppisiin investointistrategioihin, joiden avulla voi menestyä. Yhtä ainutta oikeaa reittiä menestykseen ei ole. Siksi seuran on tärkeää valita juuri heille sopivin strategia, joka tukee heidän tavoitteitaan ja auttaa saavuttamaan menestyksen. Tutkimus suoritettiin käsiteanalyyttisenä kirjoituspöytätutkimuksena. Tässä tutkimuksessa ei ole käytetty lainkaan empiriaa. Tutkielman tutkimusstrategia perustuu kvalitatiiviselle eli laadulliselle tutkimukselle. Tutkielmassa on käytetty kokonaisvaltaista tiedonhankintaa ja aineisto on koottu jo tunnetuista käsitteistä, omasta tietämyksestä aiheesta ja analysointiin keskeisiä käsitteistä, kuten investointistrategiat ja talousjohtaminen. Tutkielman tuloksen perusteella voidaan todeta, että jalkapallon tulosjohtamisella on merkittävä vaikutus koko seuran menestykseen niin urheilullisessa, kuin taloudellisessa mielessä. Lisäksi merkittäviä tekijöitä on investoinnit sekä miten niiden kanssa pystytään vaikuttamaan kokonaistulokseen. Omistajarakenteilla on suuri merkitys menestykseen, jotta strategiat saadaan toteutettua tehokkaasti ja organisaatio on toimiva. Ilman toimivaa talousjohtoa jalkapalloseurat eivät olisi kilpailukykyisiä niin taloudellisessa mielessä, kuin urheilullisessakaan.
Keywords: investointipäätökset, talousjohtaminen, omistajarakenne