Jokaisella lapsella on oikeus saada tukea : Kolmiportainen tuki varhaiskasvatuksessa - Rajalampi, Henna; Penttinen, Tytti (My University, 2026)
Inkluusio takaa jokaisen lapsen tasavertaisen osallisuuden, omassa lähimmässä päiväkodissa. Inkluusion myötä varhaiskasvatusyksikön tulee tarjota lapselle laadukasta pedagogista varhaiskasvatusta, lapsen kasvun ja kehityksen tuki huomioiden. Varhaiskasvatuksessa toteutetaan kolmiportaista tukea, ammattitaitoisen varhaiskasvatushenkilöstön johdolla. Varhaiskasvatuksessa jokaisella lapsella on oikeus yleiseen tukeen. Jos yleinen tuki ei riitä haetaan lapselle tehostettua tai erityistä tukea. Joka toimintakausi varhaiskasvatuksen opettajat kirjoittavat lapselle henkilökohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman, jonka avulla lapselle suunnitellaan pedagogisesti oikeanlainen tuen tarve ja häntä parhaiten palvelevat tavoitteet toiminnalleen, sekä toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Proseminaarityön tutkimuskohteena on varhaiskasvatusikäisten lasten (3-5v.) varhaiskasvatussuunnitelmat ja lasten tuki varhaiskasvatuksessa. Tutkimuksessa meillä on ollut käytössä 23 (N=23) varhaiskasvatussuunnitelmaa. Tutkimuksen kohteena oli kahden päiväkodin suunnitelmat. Tutkimuksessa keskitytään varhaiskasvatuksen kolmiportaiseen tukeen ja tuen eri muotoihin. Tarkastelimme varhaiskasvatussuunnitelmista lasten tavoitteita eri tuen muodoista ja millaisia toimenpiteitä on kirjattu tavoitteiden saavuttamiseksi. Tutkimuksessa saimme selville, että yleisen tuen tavoitteet ja toimenpiteen erosivat paljolti korkeammista tuen muodoista. Tehostetun ja erityisen tuen lasten varhaiskasvatussuunnitelmissa kirjatut tavoitteet ja toimenpiteet olivat paljon yksityiskohtaisemmin pedagogisesti suunniteltuja, kuin yleisen tuen lapsilla.
Keywords: Varhaiskasvatussuunnitelma; Yleinen tuki; Tehostettu tuki; Erityinen tuki