Laskentainformaation hyödyntäminen keskisuurten teollisuusalan yritysten strategisessa päätöksenteossa - Seppälä, Eetu (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Keskisuuret teollisuusyritykset ovat kokonsa kannalta asemassa, joka edellyttää jo erilaisten johdon ohjausjärjestelmien ja niiden tuottaman informaation laajaa hyödyntämistä. Toisaalta nämä yritykset ovat myös usein vielä niin pieniä, ettei niiltä ehkä löydy tarpeeksi kyvykkyyksiä ja resursseja ohjausjärjestelmien asianmukaiseen hyödyntämiseen. Tutkielma pureutuu erityisesti näihin haasteisiin ja pyrkii samalla selvittämään, kuinka tehokkaasti keskisuuret teollisuusyritykset ylipäätään käyttävät johdon ohjausjärjestelmiä hyödykseen toiminnassaan. Tutkielma on laadullinen case-tutkimus, jonka aineistona toimii teemahaastattelut neljään eri keskisuureen teollisuusalan yritykseen. Kirjallisuuskatsausosiossa käsitellään ensin yleisesti johdon ohjausjärjestelmiä laskentainformaation tuottajina, minkä jälkeen käydään läpi, kuinka kirjallisuuden mukaan laskentainformaatiota kannattaisi hyödyntää strategisen päätöksenteon tukena ja miten erilaiset ohjausjärjelmät sopivat johtamisen tueksi. Tämän tutkielman kohdeyrityksissä laskentainformaatiota käytettiin hyvin vaihtelevasti hyödyksi ja johdon ohjausjärjestelmiin yleisesti suhtauduttiin myös eri tavoin jokaisessa yrityksessä. Koska johdon ohjausjärjestelmät ovat tutkielman kohdeyritysten kokoisissa organisaatioissa usein vain muutaman ihmisen vastuulla, kulminoituu informaation tuottaminen ja hyödyntäminen vahvasti näiden yksilöiden laskenta- ja kontekstiosaamiseen. Oleellisin kynnys käyttää hyödykseen johdon ohjausjärjestelmiä vaikutti olevan asianmukaisen informaation luomisen kustannus verrattuna johtajan oman intuition hyödyntämisen helppouteen.