Sukupolvenvaihdos ja liiketoiminnan jatkuvuus perheyrityksissä - Heikura, Milja (My University, 2025)
Perheyritykset ovat keskeinen tekijä taloudessa. Perhevetoiset yritykset työllistävät ja luovat infrastruktuuria. Perhevetoisten yritysten hallitus poikkeaa kuitenkin muun omistusmuodon omaavien yritysten rakenteesta ja johtamisesta. Tässä kandidaatin tutkielmassa perehdytään perheyritysten sukupolvenvaihdokseen ja liiketoiminnan jatkuvuuteen verotuksen näkökulmasta. Keskiössä ovat tuloverolain 48 §:n (1535/1992, ”TVL”) sekä perintö- ja lahjaverolain 55 §:n (378/1940, ”PerVL”) perheyritysten sukupolvenvaihdosta koskevat verohuojennukset. Tutkielmassa perehdytään myös erilaisiin sopimusoikeudellisiin kysymyksiin sekä perheen dynamiikan vaikutuksiin perheyritysten sukupolvenvaihdoksissa. Tutkimuksessa tutkimuskysymykset koskevat koko perheyrityksen sukupolvenvaihdoksen elinkaarta ja ovat, minkälaisia juridisia seikkoja sukupolvenvaihdos sisältää, millaista verokohtelu on sukupolvenvaihdoksessa sekä mitä huojennuksia verotukseen on hyödynnettävissä? Tutkimus on suoritettu lainopillisena tutkimuksena. Sukupolvenvaihdos on perheyrityksille monivaiheinen oikeudellinen prosessi, minkä onnistumisen edellytyksenä on huolellinen suunnittelu. Keskeisiä kysymyksiä sukupolvenvaihdoksessa ovat omistusten siirtäminen sukupolvelta toiselle, verokohtelu sekä mahdolliset verotukselliset huojennukset, sopimusoikeudelliset toimet sekä perheen sisäinen dynamiikka. Omistuksen siirto sukupolvelta toiselle voidaan toteuttaa kaupalla, lahjalla, perintönä tai näiden yhdistelmällä. Verokohtelu on kaikkien näiden siirtomuotojen kohdalla erilainen. Verokohteluun on mahdollista saada huojennusta tiettyjen edellytysten täyttyessä, jotta toiminnan jatkaminen ja perheomisteisuus saadaan taattua. Sukupolvenvaihdokseen sisältyy lisäksi useita sopimusoikeudellisia toimia, jotka ovat tärkeitä instrumentteja perheen sisäisen oikeudenmukaisuuden turvaamiseksi. Suomen verojärjestelmä tarjoaakin useita keinoja hallitun sukupolvenvaihdoksen toteuttamiseksi sekä suunnittelemiseksi. Perintöverotuksen haasteet nousevat esille tilanteissa, joissa perittävä omaisuus ei ole likvidissä muodossa. Viimeaikainen keskustelu onkin nostanut esiin perintöveron korvaamisen luovutusvoittoverotuksella.
Keywords: sukupolvenvaihdos, perheyritys, liiketoiminnan jatkuvuus, verotus, verohuojennus