”Isä, poika ja paha henki, kuule satanistinen rukouksemme” : Pimeän keskiajan ja katolisen kirkon tematiikka Ghost-yhtyeen musiikissa ja live-esiintymisissä - Ketola, Hilla (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastelen keskiajan katolisen kirkon tematiikan, kuten kirkkomusiikin, ilmentymistä ruotsalaisen metalliyhtye Ghostin musiikissa. Tutkin aihetta muutaman Ghost-yhtyeen musiikkikappaleen ja esitystallenteen avulla, joissa keskiajan teemat mielestäni esiintyvät. Tutkielmani tavoite on tarkastella keskiajan väitetyn pimeän ja mystisen luonteen uudelleentulkintaa modernissa metallissa esimerkkieni kautta. Tutkimus perustuu kulttuurisen musiikintutkimuksen, keskiajan tutkimuksen sekä uskontohistorian teorioihin, joita sovellan aineistoni lähiluvussa. Nojaan kulttuurisen musiikkianalyysin ja lähiluvun tutkimuskonventioihin soivan sekä multimodaalisen aineksen analyysissa. Tutkielmani osoittaa, että Ghost-yhtyeen musiikissa on viittauksia modernin satanismin lisäksi myös keskiajan teemoihin, erityisesti katolisen kirkon suhteen. Viittaukset katoliseen kirkkoon tulevat esiin latinankielisissä kirkkomusiikkiviittauksissa ja visuaalisessa ilmeessä, kuten puvustuksissa ja lavasteissa. Ghost lainaa suoraan katolisesta liturgiasta, muokaten uskonnollisia tekstejä kuvaamaan Jumalan sijasta Saatanaa. Live-esiintymisistä on löydettävissä viittauksia keskiajan katolisessa uskontokulttuurissa merkittävänä eläneeseen pyhimyskulttiin eli esimerkillisten kristittyjen, pyhimysten, kunnioittamiseen. Sanoitusten lisäksi musiikissa viitataan paholaiseen hyödyntämällä tritonus-intervallia. Myyttien mukaan tritonus sai keskiajalla nimekseen paholainen musiikissa (diabolus in musica), ja se oli katolisen kirkon kieltämä paholaista houkuttelevan ominaisuutensa takia. Ghost luo itsestään satanistisen version katolisesta kirkosta, ja tähän kontekstiin sidottuna keskiaikaviittaukset toisintavat pimeää ja mystistä kuvaa keskiajasta. Pimeä aika -käsityksen toisintaminen populaarikulttuurissa on tyypillistä. Tutkielmani tarkastelee aihetta vain pintapuolisesti ja rajoitetussa kontekstissa. Kokonaisvaltaisemman ymmärryksen muodostaminen yhtyeen suhteesta keskiajan katoliseen kirkkoon, katoliseen tematiikkaan ja näihin liittyviin lukuisiin teemoihin vaatisi jatkotutkimusta.
Keywords: Ghost-yhtye; katolinen kirkko; keskiajan kirkkomusiikki; metallimusiikki; pimeä keskiaika; kulttuurinen lähiluku; satanismi