Tekoälyn hyödyntäminen henkilöstön suorituskyvyn johtamisessa - Niinimäki, Jimi (My University, 2025)
Tekoäly on viimeisimpien vuosien aikana noussut kenties kuumimmaksi aiheeksi liike-elämässä. Organisaatiot ovat kilpajuoksussa ottamassa käyttöön erilaisia älykkäitä seuraavan sukupolven ratkaisuja, ja on yritysten palvelu- tai tuotekuvauksissa nykyisin jonkinlainen liitännäisyys tekoälyyn ennemmin sääntö kuin poikkeus. Tekoälyn laajat mahdollisuudet automaatioiden ja prosessien suoraviivaistamisten kautta on havaittavissa, mutta liittyy sen käyttöönottoon ja teknologiaan itsessäänkin kuitenkin riskejä. Kertaluontoisesta suoritusten arvioinnista kehitysaskel kohti kokonaisvaltaista suorituskyvyn johtamista on tuonut monitasoisia ja laajoja rakenteita osaksi organisaatioita. Nyt tekoälyn aikakaudella suorituskyvyn johtaminen nousee keskiöön, kun organisaatiot datakeskeisissä liiketoimintaympäristöissä pyrkivät tehostamaan ja parantamaan toimintaansa niin yksilöiden, tiimien kuin koko organisaatioidenkin tasolla. Lisäksi digitaaliset työvälineet ja koronapandemian myötä vahvasti yleistyneet hybridi- ja etäympäristöt muodostavat asiaan vielä täysin uuden ulottuvuuden. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa kandidaatintutkielmassa tarkastellaan, miten tekoälyä voidaan hyödyntää henkilöstön suorituskyvyn johtamisessa, ja mitä riskejä sekä haasteita siihen liittyy. Suorituskyvyn johtamisen ulottuvuuksia tarkastellaan yhtenä kokonaisuutena ja tekoälyä toisena. Näitä sekä tekoälyn hyödyntämistä henkilöstön suorituskyvyn johtamisessa tarkastellaan sosioteknisen kehyksen läpi ja algoritmijohtamisen haasteiden kautta.
Keywords: tekoäly, tekoäly johtamisessa, suorituskyvyn johtaminen, datalähtöisyys, sosiotekninen, algoritmijohtaminen