Työsuhteen päättäminen työhakijan antaman virheellisen henkilötiedon perusteella - Mannelin, Jyrki (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan työnhakijan yksityisyyden suojaa työelämässä. Tämän selvittämiseksi perehdytään siihen, mitä tietoja työnantajalla on oikeus kerätä työnhakijalta ennen työsuhteeseen valitsemispäätöksen tekoa henkilötietosuojalainsäädännön nojalla, erityisesti arkaluonteisia tietoja muiden ei-arkaluonteisten tietojen lisäksi. Yritysten henkilöstön työhönottoa ja työsuhteiden päättämistä säännellään laajasti ja yksityiskohtaisesti. Henkilötietojen keräämistä ja käsittelyä säännellään tietosuojalainsäädännössä. Työsuhteiden solmimisesta ja päättämisestä säädetään työsopimuslaissa. Tutkielmassa tarkastellaan myös työnantajan mahdollisuuksia päättää työsuhde luottamuksen menettämisen perusteella, jos työnhakija on vastannut totuudenvastaisesti kysymyksiin. Lisäksi tarkastellaan miten mahdollinen työsuhteen päättämistilanteessa voidaan rikkoa syrjintä- tai työsyrjintäsäädöksiä. Tutkielmassa analysoidaan kahta oikeustapausta edellä mainitun lainsäädännön soveltamisen konkretisoimiseksi. Työsuhteen päättäminen työnantajan luottamuksen menettämisen perusteella vaatii työntekijän vilpillisyydestä johtuvaa perustetta ja sitä, että kyseinen peruste on työnteon kannalta merkityksellinen seikka. Jos kyseessä oleva peruste ei ole työnteon kannalta merkityksellinen, niin tällöin työsuhdetta ei saa päättää luottamuspulan perusteella, vaikka työntekijän vilpillisyys myöhemmin paljastuisikin.