Sisäisen asiantuntijatyön kustannusten allokointi ja hinnoittelu hajautetussa organisaatiossa - Lehti, Ilona (My University, 2023)
Hajautetuissa organisaatiorakenteissa on paljon hyötyjä, mutta myös haasteita. Monet näistä haasteista liittyvät yhteneväisyyden saavuttamiseen koko yrityksen tavoitteiden ja yksittäisten yksiköiden välillä. Tämän vuoksi ohjausjärjestelmät ovat usein hajautetuissa organisaatioissa korostetussa roolissa. Kustannusten allokointi yksiköiden välillä sekä siirtohinnoittelu voivat toimia ohjausjärjestelminä, joiden kautta voidaan pyrkiä ohjaamaan organisaation jäsenten käyttäytymistä. Kustannusten allokointi on hajautetussa organisaatiossa tärkeää myös siksi, että eri liiketoimintojen toimintaa voidaan arvioida niiden kannattavuuden kautta. Yhden yrityksen sisällä tapahtuvaa kustannusten allokaatiota sekä siirtohinnoittelua on perinteisesti tarkasteltu etenkin liiketoiminnan tukitoimintojen, kuten IT:n tai taloushallinnon palvelukeskusten kautta, tai tietyn tuotantoprosessin vaiheiden veloitusten kautta. Tämä tutkielma keskittyy yrityksen sisäiseen asiantuntijayksikköön, ja näin ollen lisää ymmärrystä vähemmän tutkittuun näkökulmaan. Tämä tutkielman tavoitteena oli selvittää aiempaan teoriaan perustuen ratkaisuja case-yrityksen sisäisten asiantuntijapalveluiden kustannusten allokointiin sekä hinnoitteluun. Tutkimus toteutettiin konstruktiivisena case-tutkimuksena suomalaisessa suuryrityksessä. Aineistoa kerättiin haastatteluiden avulla, tutkittavan yrityksen eri aineistojen avulla sekä tutkijan omien havaintojen perusteella osana kehitysryhmää. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimivat etenkin hajautetun organisaatiorakenteen ohjauksen, siirtohinnoittelun, asiantuntijatyön sekä kustannuslaskennan teoriat. Tutkielman keskeisimmät tulokset ovat case-yritykselle määritelty asiantuntijapalveluiden kustannusten allokointimenetelmän ja tuntihinnan määrittämisen prosessi sekä prosessin mukaisesti määritelty kustannusten allokoinnin ja hinnoittelun malli. Malliin liittyvät valinnat tehtiin teorian ja empirian havaintojen yhdistelyn kautta. Malliin sisällytettiin kustannusten allokointimenetelmän ja hinnoittelumenetelmän valinta, palvelun kustannuksen määrittäminen kustannuslaskentamenetelmien pohdinnan kautta, asiantuntijatyön hinnan määritys sekä malliin liittyvä prosessi. Rakennettu konstruktio tarjoaa käytännön hyödynnettävyyden lisäksi myös tieteellistä uutuusarvoa etenkin sisäisiin energia-alan asiantuntijapalveluihin keskittymisen kautta. Konstruktio rakennettiinkin yhdistelemällä elementtejä useista eri teorioista ja empirian havainnoista. Konstruktion lisäksi tutkielmassa tehtiin useita havaintoja esimerkiksi siihen liittyen, kuinka tärkeää hinnoittelun ja kustannusten allokoinnin ohjausvaikutusten huomiointi on. Tämä liittyy myös osaoptimoinnin sekä osaamisen kehittämisen kysymyksiin. Liian epätarkka tai vääränlainen hinta tai menetelmä voi johtaa osaoptimointiin, kun taas liian joustamaton hinnoittelu voi vähentää yrityksen sisällä tapahtuvan osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia. Tutkielmassa havaittiin myös, että sisäisen hinnoittelun vaatimukset saattavat erota niistä vaatimuksista, joita ulkoiselle hinnoittelulle on asetettu. Tällöin sisäinen hinnoittelu saattaa mahdollistaa esimerkiksi yksinkertaisempien menetelmien käytön.
Keywords: Asiantuntijatyö, siirtohinnoittelu, kustannusallokaatiot, hajautettu organisaatio