"Keittää teetä ja istuu hetkeksi miettimään, miltä tuntuu ja mitä kannattaa tehdä, siinä luotettavin ja halvin mittari" : Kokemuksia itsensämittaamisteknologioiden käyttämättömyydestä ja käytön lopettamisesta - Juvonen, Nea (My University, 2022)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee itsensä mittaamisen teknologioiden käytöstä kieltäytymisen ja käytön lopettamisen syitä. Tutkimus keskittyy ranteessa pidettäviin teknologioihin, eli äly- ja urheilukelloihin sekä aktiivisuusrannekkeisiin. Tutkimuksen aineistonkeruu on toteutettu tammi-maaliskuussa 2022 anonyymillä verkkokyselyllä, jota on jaettu kahdessa hyvinvointiin ja liikuntaan keskittyvässä Facebook-ryhmässä. Kyselyyn vastasi 18 naista, jotka ovat syntyneet vuosina 1956–2002. Tutkimus on toteutettu laadullisesti ja menetelmänä on käytetty aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimustulosten mukaan itsensämittaamisteknologioiden käytöstä kieltäytymisen ja luopumisen taustalla olevia tekijöitä ovat laitteiden käyttömukavuuteen, ulkonäköön ja tekniikkaan liittyvät tekijät, laitteen sopimattomuus omaan työhön tai liikuntamuotoon, mittaamisesta aiheutuva stressi ja suorituspaineet, halu kuunnella omaa kehoa teknologian sijaan, sekä ”teknologiaähky” teknologian runsaudesta ja jatkuvasta tavoitettavuudesta. Muita tekijöitä ovat huoli laitteiden turvallisuudesta, laitteen tarpeettomuus itselle, laitteen korvaaminen toisella vaihtoehtoisella laitteella tai sovelluksella, elämäntilanteen muuttuminen, tottuminen käyttämättömyyteen, laitteen unohtaminen, sekä laitteen käytön lopettaminen siksi, koska käyttäjä koki jo saaneensa riittävästi tietoa aktiivisuudestaan. Itsensä mittaamisen teknologioiden käyttämättömyyden ja käytön lopettamisen syyt ovat siis moninaisia ja tulokset ovat isolta osin linjassa aikaisempien aihetta käsittelevien tutkimusten kanssa.
Keywords: itsensä mittaaminen, itsensämittaamisteknologia, urheilukello, älykello, aktiivisuusranneke