Urheilijan Covid-19 - Vanhatalo, Juho (My University, 2023)
Tutkimuksen aiheena oli urheilijan COVID-19. Tutukimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Urheilijoille taudin merkitys on ollut erityisen suuri. Mahdollisten terveysvaikutusten lisäksi haasteita ovat aiheuttaneet erilaiset sulut ja matkustusrajoitukset. Myös kilpailutoiminta oli pitkään tauolla ja etenkin kansainväliset kilpailut kärsivät merkittävästi. Tarkoitus oli selvittää taudin leviämistä, esiintyvyyttä, kestoa, taudinkuvaa ja erityisesti vaikutusta urheilijan suorituskykyyn. Jo ennen työn aloittamista oli selvää, että urheilijan COVID-19 on vähän tutkittu aihe ja monet kysymykset siihen liittyen ovat yhä avoinna. Suuren aineiston kontrolloituja tutkimuksia aiheesta ei käytännössä ole. Aineistona käytettiin valmiiksi merkittyjä aihetta käsitteleviä artikkeleita, jotka on julkaistu tieteellisissä lehdissä ja tietokannoissa. Lisäksi käytiin läpi Pubmed ja Medline tietokantojen aiheeseen liittyvät artikkelit. Aiheen ajankohtaisuuden vuoksi kirjoitusprosessin aikana mukaan sisällytettiin useita uusia tutkimuksia. Kirjoitusprosessin alusta asti tavoite oli julkaista työ Duodecim-lehdessä, joten työssä noudatettiin lehden kirjoitusohjeita katsaukselle. Lehden ohjeen mukaan rajattiin lähteiden määrä neljäänkymmeneen. Nykytiedon mukaan COVID-19 on lievempi ja kestoltaan lyhyempi urheilijoilla. Urheilun positiivisen vaikutuksen taustalla ajatellaan olevan ekserkiinien eritys urheilun aikana. Ekserkiineillä on positiivinen vaikutus monen elimen toimintaan. Erityisen suurta huolta pandemian alussa aiheutti raportointi myokardiitin suuresta esiintyvyydestä. Myöhemmissä tutkimuksissa on todettu, että urheilijan riski sairastua myokardiittiin COVID-19-infektion yhteydessä on muuta väestöä huomattavasti alhaisempi. Muulla väestöllä toteutetuissa tutkimuksissa taudin kesto on lyhentynyt uusien varianttien myötä kuitenkin merkittävästi. Kesto ei myöskään eronnut merkittävästi tavallisesta flunssasta. Urheilijoiden riski joutua sairaalaan COVID-19-infektion takia on hyvin vähäinen. Urheilijat eivät tutkimusten mukaan ole myöskään muuta väestöä alttiimpia sairastumiselle COVID-19-tautiin. Vaikutus suorituskykyyn on tutkimusten mukaan väliaikainen ja se ei koske kaikkia urheilijoita.