Saastumisen vaikutus tali- ja sinitiaisen sekä kirjosiepon munien kuoriutuvuuteen metallisulaton ympäristössä - Mäkelä, Ilona (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastelen saastumisen vaikutusta tali- ja sinitiaisen (Parus major ja Cyanistes caeruleus) sekä kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) munien kuoriutuvuuteen Harjavallan saastuttavan metallisulaton alueella. Tutkimuksen valmis aineisto on kerätty vuosina 1991–2023, ja se kattaa alueita sekä sulattamon läheltä, että kauempana sijaitsevilla vertailualueilla. Tutkielman tarkoitus oli selvittää, vaikuttaako saastuminen lintujen täydellisesti kuoriutuneiden pesien osuuteen, eli niiden pesien, joissa kaikki munat kuoriutuvat Harjavallan kuparisulattamon lähialueella ja kauempana sijaitsevilla vertailualueilla. Analyysissä havaittiin, että saastuneisuus ei vaikuta merkitsevästi täydellisesti kuoriutuneiden tali- ja sinitiaisten pesyeiden osuuteen, eli täydellisten pesintöjen määrä oli keskimäärin sama saastuneen alueen ja kontrollialueen välillä. Kirjosiepoilla saastuneen alueen ja kontrollialueen väliltä löytyi tilastollisesti merkitsevä ero, ja täydellisten pesintöjen osuus oli kontrollialueella suurempi kuin saastuneella. Analyysissä huomattiin myös, että täydellisesti kuoriutuneiden pesyeiden osuus on kasvanut sekä kirjosiepolla että sinitiaisella vuodesta 1991, johtuen esimerkiksi Harjavallan alueella tehdyistä kunnostustoimista, joiden ansiosta saastumisen vaikutus on vähentynyt. Talitiaisella täydellisesti kuoriutuneiden pesien osuus ei taas ole merkitsevästi muuttunut vuosien aikana.
Keywords: Harjavalta, kuoriutuvuus, Parus major, Cyanistes caeruleus, Ficedula hypoleuca