Sähköpulasta johtuva sähköntoimituksen keskeyttäminen ja siihen liittyvän korvausvelvollisuuden huomioon ottaminen poikkeusoloissa - Myllylä, Tatu (My University, 2023)
Tutkielma käsittelee sähköpulasta johtuvaa sähköntoimituksen keskeyttämistä ja siihen liittyvän korvausvelvollisuuden huomioon ottamista. Tutkielma käsittelee normaalioloissa sovellettavan lainsäädännön, erityisesti sähkömarkkinalain, lisäksi poikkeusoloihin kuuluvan valmiuslain säännöksien soveltamista sähköpulaan. Tutkielman aihepiiriä koskevaa tutkimusta ei löydy paljoa ja siten pelkästään yhteiskunnan toimivuuden kannalta on tärkeää kiinnittää huomiota tähän aihealueeseen. Tutkielma on suunnattu erityisesti verkkoyhtiöille sekä sähkön loppukäyttäjille, jonka oikeuksia ja velvollisuuksia tässä käsitellään. Tutkimus lähestyy aihetta käyttäen lainopin sekä de lege ferenda tutkimusmenetelmiä, jossa perehdytään etenkin lain esitöihin sekä oikeuskirjallisuuteen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tuoda esiin sähköpulaan varautumisen keinot sekä sähköntoimituksen keskeyttämisestä aiheutuvien vahinkojen määräytymiset. Voidaan todeta, että sähköpulaan on yleisesti varauduttu eri keinoin, joita voidaan ottaa käyttöön sähköpulan kaltaisen tilanteen ehkäisemiseksi. Erityisesti valmiuslain soveltamisesta mahdollisesti johtuvien korvausvelvollisuuksien osalta edellytetään tarkempia sääntelyn perusteita. Tutkielmassa esiinnousseiden tulosten perusteella voidaan esittää vaatimus tarkempien suuntaviivojen laatimiseen korvausvelvollisuuden määrittelyssä. Sähköpulan kaltaista tilannetta tai poikkeusolojen käyttöönottoa on tapahtunut hyvin harvoin, joten ennakolta ei asiaan ole kiinnitetty paljoa huomiota.
Keywords: sähkömarkkinalaki, valmiuslaki, toimitusvarmuus, vahingonkorvaus, sähköpula, sähköntoimitus