Aineettoman palkitsemisen vaikutukset henkilöstön toimintaan : Työn sisällön ja palkkatason merkitys aineettomassa palkitsemisessa - Saariketo, Tomas (My University, 2020)
Palkitseminen on ennen nähty vain pakollisena pahana, jolla saadaan houkuteltua ja säilytettyä pätevät työntekijät. Organisaatioissa on kuitenkin huomattu palkitsemisella olevan suuri vaikutus liiketoimintatavoitteiden saavuttamiseen, minkä takia erilaisiin palkitsemismalleihin on alettu panostamaan enemmän ja palkitsemisesta on tullut kokonaisvaltaisempaa. Palkitseminen on johdon ohjauksen väline, jolla pyritään varmistamaan organisaation henkilöstön käyttäytymisen johdonmukaisuus organisaation tavoitteiden kanssa ja vastaamaan organisaatioon kohdistuvaan kilpailuun. Yksistään rahallisen palkitsemisen on usein huomattu olevan tässä suhteessa riittämätön työkalu, joten organisaatiot ovat ottaneet käyttöönsä myös aineettoman palkitsemisen keinoja. Aineettoman palkitsemisen tutkimuksesta on puuttunut kriittinen näkökulma ja sen onkin usein vain todettu olevan hyvä ratkaisu sisäisesti motivoituneiden työntekijöiden organisaatioissa. Tätä on perusteltu sisältöteoreettisilla motivaatioteorioilla, kuten Maslow’n (1943) teorian pohjalta, mutta sisältöteorioihin perustuvan aineettoman palkitsemisen todellisia vaikutuksia ei ole laajemmin empiirisesti tutkittu, mikä on osaltaan johtanut aineettoman palkitsemisen kriittisen tarkastelun puutteellisuuteen. Tämän tutkielman tavoitteena on lisätä tietoutta aineettomasta palkitsemisesta ja sen aiheuttamista vaikutuksista testaamalla Maslow’n (1943) tarvehierarkian teoriaa aineettoman palkitsemisen kontekstissa toiminta-analyyttisellä empiirisellä tutkimuksella. Tarvehierarkian teoria valikoitui testattavaksi teoriaksi, koska aineettomasta palkitsemisesta on tehty paljon käytännön sovellutuksia sen pohjalta. Lisäksi se on yleisesti hyväksytty ja tunnettu teoria. Tutkielman aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla ja kirjallisuuskatsauksella. Tutkielman päätutkimusongelmana tutkittiin työn sisällön ja palkkatason vaikutusta aineettoman palkitsemisen toimivuuteen. Tutkielmassa havaittiin aineettoman palkitsemisen aiheuttavan enemmän toivottuja vaikutuksia ja toimivan paremmin johdon ohjauksen välineenä hyvin palkatuilla asiantuntijaorganisaation työntekijöillä kuin suorittavassa työssä olevilla matalammin palkatuilla työntekijöillä. Tutkielman tulokset siis pääosin tukevat tarvehierarkian teoriaa, mutta tutkimuksessa myös huomattiin, että motivoiva ja vaikuttava palkitseminen aiheuttaa paljon erilaisia haasteita organisaatiolle. Esimerkiksi aineettoman palkitsemisen epäselkeät rakenteet sekä sen aiheuttama kilpailu voivat johtaa organisaation edun kannalta negatiivisiin vaikutuksiin henkilöstössä.
Keywords: aineeton palkitseminen, aineellinen palkitseminen, strateginen palkitseminen, johdon ohjausjärjestelmät