Uusien teknologioiden hyödyntäminen kylmäketjulogistiikan hallinnassa - Rauta, Helmi (My University, 2024)
Maailmaa ravisuttanut COVID19 -pandemia, väestön noussut elintaso, laajentuva globalisaatio; lukuisat asiat ovat myötävaikuttaneet lämpötilaherkkien tuotteiden kysynnän räjähdysmäiseen kasvuun. Siinä missä ihmisten laatu- ja saatavuusvaatimukset elintarvikkeille ovat kasvaneet ja kylmässä säilytettäviä rokotteita on täytynyt kuljettaa ympäri maailman mahdollisimman nopeasti, on kylmäketjulogistiikka kohdannut merkittäviä haasteita. Koska kylmäketjun ylläpitäminen on lämpötilaherkkien tuotteiden laadun ja turvallisuuden kannalta välttämättömyys, ovat organisaatiot jo vuosikymmeniä pyrkineet panostamaan tehokkaisiin pakastin- ja jäähdytysjärjestelmiin kaikissa toimitusketjun vaiheissa. Fyysisten kylmäratkaisujen merkittävyys jää kuitenkin taka-alalle, mikäli kylmäketjun integriteettiä ei pystytä todistamaan varmaksi. Teknologisen kehityksen tuomat mullistukset tarjoavat keinoja tehostaa kylmäketjulogistiikan hallintaa ja vastata sen kokemiin haasteisiin. Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella olemassa olevan kirjallisuuden pohjalta kylmäketjulogistiikan erityispiirteitä ja haasteita, sekä tutkia ja vertailla keinoja, miten esineiden internetiä, lohkoketjuteknologiaa ja digitaalista kaksosta voidaan hyödyntää kylmäketjulogistiikan hallinnassa. Kirjallisuuden pohjalta voidaan todeta, että teknologioiden käyttöönotto tarjoaa lukuisia etuja organisaatioille esimerkiksi kylmäketjulogistiikan laadunvalvonnan, hävikin minimoimisen sekä kuljetusten tehostamisen saralla. Teknologiaratkaisujen uutuudesta ja haasteista huolimatta saattaa niiden implementoimisesta tulla tulevaisuudessa välttämätöntä.
Keywords: kylmäketju, kylmäketjulogistiikka, kylmäketjulogistiikan hallinta, esineiden internet, lohkoketjuteknologia, digitaalinen kaksonen