Hartauden puutarha : Puutarhakokemus Marguerite d'Orleansin myöhäiskeskiaikaisessa rukouskirjassa - Ahola, Annukka (My University, 2025)
Tutkielmassani pohdin henkilökohtaisen rukouskirjan, niin kutsutun tuntien kirjan, kuvituksen kanssa tapahtuneen vuorovaikutuksen kautta syntyvää puutarhakokemusta. Tuntien kirja oli henkilökohtainen hartauskirja, jonka sisältö seurasi luostareiden hetkipalvelusten rakennetta ja toi luostarihengellisyyden päivärytmin hurskaiden maallikoiden arkeen, usein tosin yksinkertaistettuna. Näiden henkilökohtaisten rukouskirjojen keskiössä olivat Neitsyt Marialle omistetut rukoushetket eli ”Neitsyen tunnit”. Erityisesti varakkaimman kansanosan, aristokraattien ja aatelisten tuntien kirjoissa oli tekstien lisäksi usein kuvitusta, ja näissä kuvituksissa puutarhateema toistui lähes poikkeuksetta. Marguerite d’Orleansin ylellisen tuntien kirjan yksityiskohtaisessa ja näyttävässä marginaalikuvituksessa toistuu ajalle tyypilliset köynnösaiheet mutta niiden lisäksi marginaaleista on erotettavissa puutarhamaisia tiloja. Alkuperäisaineistoni on arviolta vuonna 1426 valmistunut ja sen jälkeen useaan otteeseen täydennetty, runsaasti kuvitettu käsikirjoitus, jonka omistaja, Marguerite d’Orleans oli kuninkaallisen perheen jäsen. Käsikirjoitus on tilattu hänelle häälahjaksi. Margueriten tuntien kirja ei ole säilynyt 1400-luvun asussaan. Siitä on kadonnut muutamia osia ja joidenkin vihkojen järjestys on mennyt sekaisin nykyasuun sidottaessa. Tämä ei kuitenkaan olennaisesti vaikuta tulkintoihini. Tutkielmassani osoitan, että Margueriten tuntien kirjan kautta syntyvä puutarhakokemus rakentui tuntien kirjaan liittyvän, luostareista maallikoiden pariin siirtyneiden hengenharjoituksen käytäntöjen kautta. Myöhäiskeskiaikainen hengenharjoitus painotti tunteellista eläytymistä sekä ruumiin liikkeen ja aistien hyödyntämistä immersiivisen kokemuksen saavuttamiseksi. Aineistoni puutarhakuvasto sitoo kokemuksen myös luokkaan ja sukupuoleen, sillä puutarhakuvaston kautta pystyttiin viestimään aristokraattinaiselta odotettua esimerkillisyyttä. Keskeiseksi näkökulmat yhteen sitovaksi voimaksi työssäni nousee naisen aktiivinen hengellinen työ, jota tuntien kirja kuvituksineen ensisijaisesti heijastelee. Työni keskeisenä menetelmänä on eletty usko ja sen kautta hahmotettava kokemus, joka syntyy yhteisön jakamista rituaaleista ja kiinnittyy syntyaikansa ja -paikkansa kulttuurisiin ja sosiaalisiin rakenteisiin.
Keywords: 1400-luku, keskiajantutkimus, maallikkohengellisyys, tuntien kirja, eletty usko, puutarhahistoria, kulttuurihistoria