"Kotona kaukana kotoa" Autoetnografinen tutkimus vaihto-opiskelijoiden kokemuksista koronaviruksen ensimmäisen aallon aikaan Unkarin Szegedissä. - Kivistö, Kaisla (My University, 2021)
Tässä työssä tutkin vuonna 2020 maailmaan levinneen koronaviruksen vaikutuksia Erasmus-vaihto-ohjelman kautta keväällä 2020 vaihdossa olleiden yliopisto-opiskelijoiden vaihtokokemuksiin Unkarin Szegedissä. Tutkimuksen pääpaino on autoetnografiassa eli tutkin ja käytän aineistona kokemustani eläessäni itse vaihto-opiskelijana Szegedin yliopistossa keväällä 2020. Aineistonani on tutkimuspäiväkirjani, jota keräsin ja kirjoitin ollessani kentällä eli vaihdossa tammikuusta kesäkuuhun 2020. Autoetnografia on tutkimusmenetelmä, jossa tutkijan oma ääni on tutkimuksen ydin sekä tutkija toimii omana informanttinaan. Tutkimusmenetelmästä on kirjoittanut ja luennoinut muun muassa amerikkalainen Arthur P. Bochner ja tutkimusmenetelmää on hyödynnetty etnologian oppiaineessa jo vuosikymmeniä. Autoetnografisen otteeni ohelle olen kerännyt samaan aikaan vaihdossa olleiden opiskelijoiden kokemuksia ja ajatuksia webropol-kyselyiden avulla. Toteutin kaksi eri kyselyä eri ajankohtina saadakseni opiskelijoilta tuoreita ajatuksia pandemian iskettyä Unkariin sekä vaihdosta kotiutumisen jälkeen. Kyselyaineistoa puran hyödyntäen kulttuurianalyyttisia menetelmiä sekä tarkastellen aineistoa suhteessa omaan päiväkirjaani ja kokemuksiini. Tutkimusrajauksena työssäni toimii Unkarin Szeged -niminen kaupunki sekä Szegedin yliopistossa Erasmus-vaihto-opiskelijoina olleiden opiskelijoiden kokemukset keväällä 2020. Työssäni en vertaile kokemuksiamme esimerkiksi suomalaisten opiskelijoiden kokemuksiin, sillä aika- ja paikkarajaukseni on hyvin tiukka ja aiheellinen saadakseni vaihtoaikaamme kuvaavan tutkimustuloksen. Tutkimuskysymykseni liikkuvat vaihto-opiskelijoiden muuttuneen arjen ympärillä sekä kriisitilanteen vastaanottamisessa ja siitä selviämisessä. “Millaista oli olla vaihdossa pandemian iskiessä maailmaan” on työni keskeisiä kysymyksiä.
Keywords: pandemia, koronavirus, autoetnografia, kulttuurianalyysi, kenttätyö, vaihto-opiskelu, Erasmus-vaihto-ohjelma, kansainvälisyys, ulkomaat, opiskelijat, poikkeusolot, kokemus, Unkari, Szeged.