Häiritsevätkö viehättävät kasvot ei-viehättävien kasvojen seuraamista? Viehättävät kasvot häiriöärsykkeinä ja niiden prosessointi liikkuvien kasvojen seurannassa - Forsblom, Sari (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten ei-seurattavia kohteita eli häiriöärsykkeitä prosessoidaan liikkuvien kasvojen seurannassa ja miten prosessointi vaikuttaa tarkkaavaisuusjärjestelmään. Kokeessa koehenkilöiden tuli seurata miesten tai naisten ei-viehättäviä tai viehättäviä kasvokuvia vastaavien joukosta. Aiemman tutkimuksen (Li, Oksama & Hyönä, 2016) perusteella odotettiin, että viehättäviä kasvoja seurattaisiin paremmin kuin ei-viehättäviä kasvoja sekä viehättävien kasvojen häiritsevän ei-viehättävien kasvojen seuraamista. Kokeessa käytettyjen ärsykekuvien visuaaliset piirteet (saturaatio, luminanssi ja kontrasti) oli myös keskenään tasapainotettu, mikä erosi vastaavista aiemmista tutkimuksista. Lisäksi koehenkilöitä pyydettiin kokeen jälkeen arvioimaan, olivatko he nähneet ärsykekuvien kasvoja aiemmin, ennen koetta. Tutkimuksessa havaittiin, että oletusten mukaisesti viehättäviä kasvoja seurattiin paremmin kuin ei-viehättäviä kasvoja riippumatta koehenkilön sukupuolesta tai kasvojen sukupuolesta. Sen sijaan viehättävien kasvojen ei havaittu häiritsevän ei-viehättävien kasvojen seuraamista. Lisäksi havaittiin, että kasvoja arvioitiin tutummiksi, kun niitä oli seurattu kokeessa, kun ne olivat viehättäviä ja kun arvioijana oli naishenkilö. Näiden tulosten myötä herää kysymys siitä, vaikuttavatko ärsykekuvien visuaaliset piirteet viehättävyyden havaitsemiseen. Viehättävien kasvojen arvioiminen tutummiksi kuin ei-viehättävien kasvojen on myös mielenkiintoinen löydös. Tähän voi vaikuttaa mm. koehenkilöiden sekä viehättävien kasvojen nuori ikä. Lopuksi pohditaan häiriöärsykkeiden prosessointiin sekä viehättävyyden arviointiin ja havaitsemiseen liittyviä mahdollisia uusia tutkimuskysymyksiä.