Ohjausmateriaalin hyödynnettävyys ortopedisen leikkauspotilaan kokemana - Sibakov, Pirjo (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Potilasmäärän lisääntyessä ja hoitoaikojen lyhentyessä potilasohjaukselle jää entistä vähemmän aikaa, myös potilaiden lisääntynyt tietämys tuo haasteita ohjaukselle. Tämä tutkimus kohdistuu ortopedisten potilaiden ohjauksessa käytettävään ohjausmateriaaliin. Laadukkaan ja potilaan voimaantumista tukevan ohjauksen varmistamiseksi tarvitaan ohjausmateriaalia, jonka potilas kokee hyödynnettäväksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata potilaiden kokemuksia potilasohjausmateriaalien hyödynnettävyydestä ja materiaalin hyödynnettävyyden kehittämisestä. Tutkimuksen tavoitteena on tuoda esille potilasnäkökulma ohjausmateriaalin hyödynnettävyydestä ja tuottaa tietoa hoitohenkilökunnalle ohjausmateriaalin hyödynnettävyyden kehittämiseen potilaan voimaantumisen ja omatoimisuuden tukemiseksi. Tutkimus toteutettiin kuvailevalla tutkimusasetelmalla, jossa empiirinen tieto kerättiin teemahaastattelumenetelmällä huhtikuussa 2017. Tutkimuksen populaation muodostivat yhdessä suomalaisessa yliopistosairaalassa leikattavat ortopediset leikkauspotilaat. Tutkimuksen näyte muodostettiin harkinnanvaraista otantamenetelmää käyttäen. Tutkimuksen osallistui lopulta 14 potilasta. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällön analyysilla. Tulosten perusteella ortopediset leikkauspotilaat käyttävät ohjausmateriaalia itsehoidon tukena. Hyödynnettävyys ilmeni yksilöllisiin tiedon tarpeisiin vastaamisena, ymmärrettävyytenä ja hallinnan tunteen tukena. Näitä kokemuksia edisti tai esti tiedonantajan yksilölliset tekijät, ohjausmateriaalin oikea-aikaisuus, laajuus, selkeys, puutteellisuus ja vastaavuus muuhun ohjaukseen. Hyödynnettävyyttä pystytään kehittämään huomioimalla ohjausmateriaalin sisällön ja tarjonnan yksilöllisyys, käytettävyys sekä tiedollinen pätevyys varmistamalla suullisen ohjauksen ja ohjausmateriaalien keskinäinen vastaavuus ja tiedon riittävyys. Tulosten mukaan ohjausmateriaalin hyödynnettävyys on yksilöllinen kokemus, johon vaikuttavat potilaan yksilölliset tekijät. Yksilöllisyyden ja muun ohjauksen huomioiminen on merkityksellistä ohjausmateriaalin hyödynnettävyyttä arvioitaessa ja kehitettäessä. Ohjausmateriaalin hyödynnettävyyden kehittämisessä korostuu potilaiden ja hoitohenkilökunnan yhteistyö. Ortopedisille leikkauspotilaille näillä oli merkitystä voimaantumisen kokemiseen ja omatoimisuuden mahdollistumiseen. Tästä tutkimuksesta saatua tietoa voidaan hyödyntää käytännön hoitotyössä kehitettäessä ohjausmateriaalia tukemaan ortopedisten leikkauspotilaiden voimaantumista ja omatoimisuutta entistä tarkoituksenmukaisemmin.