Superjoukot - Berrymen, Una (My University, 2026)
Superjoukot ovat maailmankaikkeuden suurimpia havaittuja rakenteita, joista kosminen verkko koostuu yhdessä filamenttien ja aukkojen kanssa. Superjoukot eivät ole galaksijoukkojen tavoin virialisoituneita, joka tekee niiden määrittelystä vaikeaa. Muutama menetelmä on kuitenkin vakiintunut superjoukkojen tutkimuksessa. Jatkuvasti tarkentuvat punasiirtymäkatalogit mahdollistavat superjoukkojen tutkimisen tarkemmin ja kauempaa kuin koskaan. Maailmankaikkeuden suurimpien rakenteiden ominaisuuksien ja niiden vuorovaikutuksen ymmärtäminen suuren mittakaavan ympäristön kanssa voivat antaa vastauksia koko maailmankaikkeuden syntyyn, kehitykseen ja tulevaisuuteen, jonka vuoksi niiden tutkiminen on ajankohtaista ja tärkeää. Tässä tutkielmassa tutustutaan maailmankaikkeuden suuren mittakaavan rakenteisiin, erityisesti superjoukkoihin. Työssä käydään läpi tyypillisiä tutkimusmenetelmiä, joita superjoukkoihin sovelletaan ja hieman teoriaa, mihin tutkimus perustuu. Työssä käydään läpi myös superjoukkojen ominaisuuksia ja annetaan esimerkkejä löydetyistä superjoukkorakenteista.
Keywords: Suuren mittakaavan rakenne; superjoukot; kosminen verkko