Pääomarakenne ja yrityksen taloudellinen suorituskyky - Silvast, Tommi (My University, 2020)
Yrityksen pääomarakennetta koskeva tutkimus on pyrkinyt identifioimaan tekijöitä, jotka määrittävät yrityksen rahoitusrakennetta. Trade-off -teorian mukaan yrityksen optimaalinen pääomarakenne minimoi pääoman kustannuksen, jonka tulisi näkyä sekä yrityksen suorituskyvyn, että osakkeenomistajien arvon maksimaalisessa arvossa. Yritysjohdolle ei muodostu kannustinta näiden tekijöiden etsimiseen, mikäli ne eivät johda yrityksen suorituskyvyn parantumiseen. Useat tutkimukset ovat keskittyneet lähes yksinomaan yrityskohtaisten tekijöiden vaikutuksiin yrityksen velkaantuneisuuteen, eivätkä ole tutkineet niiden vaikutuksia yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn. Tämän lisäksi yrityksen ulkoisella toimintaympäristöllä on väitetty olevan olennainen vaikutus yrityksen rahoituspäätöksiin ja sen taloudelliseen suorituskykyyn, jonka vuoksi pelkkien yrityskohtaisten tekijöiden huomioimisen uskotaan tekevän mallista vajaan. Näiden yritys- ja maakohtaisten tekijöiden vaikutusten on oletettu olevan samoja maasta riippumatta, joka tekee maiden välisestä vertailusta mielenkiintoisen. Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia yritys- ja maakohtaisten tekijöiden vaikutusta yrityksen velkaantuneisuuteen ja taloudelliseen suorituskykyyn. Tämän lisäksi tarkoituksena on tutkia, onko yritys- ja maakohtaisten tekijöiden vaikutuksilla havaittavissa maakohtaisia eroja. Tutkimusaineistoon valikoitui Suomen, Saksan ja Italian pörssilistatut yritykset vuosilta 2010-2018. Velkaisuutta mitattiin kokonaisvelan suhteella yrityksen kokonaisvaroista ja taloudellista suorituskykyä mitattiin oman pääoman tuottoprosentilla. Tutkielman empiirisessä osuudessa tutkittiin ensin kuuden yrityskohtaisen tekijän vaikutusta velkaantuneisuuteen ja taloudelliseen suorituskykyyn, jonka jälkeen malliin lisättiin neljä maakohtaista tekijää. Tällä tavoin pystyttiin havaitsemaan, mikäli mallin selitysaste parani maakohtaisten tekijöiden lisäämisen myötä, sillä useat tutkimukset väittävät vain yrityskohtaisten tekijöiden huomioimisen tekevän mallista vajaan. Velkaisuuden osalta tuloksista erottautui neljä yrityskohtaista tekijää (varojen aineellisuus, koko, kasvupotentiaali ja maksuvalmius), joiden vaikutukset yrityksen velkaantuneisuuteen olivat vahvoja ja linjassa aiemman tutkimuksen kanssa. Taloudellisen suorituskyvyn osalta esiin nousi niin ikään neljä yrityskohtaista tekijää (koko, kasvupotentiaali, maksuvalmius ja verokilpi), joiden tutkimustulokset tukivat aiempaa tutkimusta. Maakohtaisten tekijöiden vaikutukset jäivät heikoiksi, eikä niiden huomioiminen parantanut merkittävästi regressiomallien selitysasteita. Havaittuja eroja voitiin nähdä selittävän erot yritysten velkaantuneisuudessa maiden välillä sekä erot yrityskohtaisissa ominaisuuksissa, kuten maksuvalmiudessa.