Mentaalisen kirjanpidon esiintyminen kuluttajien säästämis- ja sijoituspäätöksissä - Vehma, Robert (My University, 2025)
Mentaalinen kirjanpito on kuluttajan tapa helpottaa taloudellista päätöksentekoa rajallisen ajalla ja energialla toimiessa. Mentaalisen kirjanpidon teoria pyrkii formaalisti mallintamaan mentaalisessa kirjanpidossa esiintyviä käyttäytymis- ja päätöksentekokäytäntöjä. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää aiheesta tehtyjen empiiristen tutkimusten avulla, esiintyykö mentaalista kirjanpitoa kuluttajien säästämis- ja sijoituspäätöksissä, miten se vaikuttaa näihin päätöksiin, ja mikä sen vaikutus on säästämis- ja sijoituspäätösten kautta kuluttajien taloudelliseen hyvinvointiin.
Keywords: Mentaalinen kirjanpito, säästämispäätös, sijoittaminen, kuluttajan valinta