Määräaikaisia työsopimuksia koskevan hallituksen esityksen (HE 199/2025 vp) suhde raskaussyrjinnän kieltoon - Vakkila, Hilma (My University, 2026)
Tutkielmassani käsittelen määräaikaisia työsopimuksia koskevan hallituksen esityksen (HE 199/2025 vp) suhdetta raskaus- ja perhevapaasyrjinnän kieltoon. Tulkitsen lakiehdotuksen perustuslainmukaisuutta erityisesti perustuslakivaliokunnan tulkintakäytäntöön, mutta myös yhdenvertaisuusperiaatetta ja syrjinnän kieltoa koskevaan kansalliseen lainsäädäntöön ja oikeuskirjallisuuteen nojaten. Tutkimusmetodina käytän lainopillista menetelmää. Lisäksi aineistona toimivat raskaus- ja perhavapaasyrjintää käsittelevät tutkimukset sekä tasa-arvovaltuutetun vuosikertomukset. Hallituksen esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uutta määräaikaista työsuhdetyyppiä, joka voitaisiin solmia ilman perusteltua syytä. Kun raskaussyrjintää esiintyy erityisen paljon juuri määräaikaisten työntekijöiden keskuudessa ja lakimuutoksen myötä määräaikaisten työsuhteiden määrä tulisi kasvamaan, on hallituksen esityksen vaikutusarvioinnissa esityksellä todettu olevan raskaussyrjintää lisääviä vaikutuksia. Tulkintani mukaan lakiehdotus on ristiriidassa perustuslain 6.4 §:n lainsäätäjään kohdistuvan sukupuolten välistä tasa-arvoa työelämässä koskevan edistämisvelvoitteen kanssa. Sen sijaan esityksellä ei voida katsoa olevan perustuslain 6.2 §:ssä tarkoitettuja välillisesti syrjiviä vaikutuksia.
Keywords: raskaussyrjintä; perhevapaasyrjintä; määräaikaiset työsopimukset; syrjinnän kielto; yhdenvertaisuusperiaate