Tilintarkastusreformi ja tilintarkastuksen laatu: Tilintarkastuslainsäädännön uudistamisen vaikutus tilintarkastusalan toimijoiden näkemyksiin tilintarkastuksen laadusta - Niemi, Elina (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2016)
Euroopan unionin alueella on käynnissä tilintarkastusreformi; tilintarkastuslainsäädännön uudistaminen ja yhtenäistäminen. Tilintarkastusdirektiivin muutokset ja uusi yleisen edun kannalta merkittävien yhtiöiden tarkastusta koskeva asetus astuivat voimaan 17.6.2014 ja on otettava osaksi Euroopan unionin jäsenmaiden kansallista lainsäädäntöä viimeistään 17.6.2016. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten tilintarkastuslainsäädännön uudistaminen vaikuttaa näkemyksiin tilintarkastuksen laadusta ja mitä muita vaikutuksia lainsäädäntömuutoksilla uskotaan olevan. Tutkimus on rajattu koskemaan ainoastaan yleisen edun kannalta merkittäviä yhtiöitä koskevia lainsäädäntömuutoksia; pakollista tilintarkastusyhteisön vaihtamista, muiden kuin tilintarkastuspalveluiden tarjoamisen rajoittamista ja tilintarkastajan raportointivaatimusten muutoksia. Tässä tutkielmassa näkemyksiä tilintarkastuksen laadusta selvitetään Googlen hakutoimintoja hyödyntäen kerätyn aineiston pohjalta. Tutkimusaineisto järjestellään ja ryhmitellään teorialähtöisen sisällönanalyysin keinoin ja analysoidaan näkemysten taustalla olevien syiden valossa. Aineiston pohjalta tehdyn analyysin pohjalta päädytään toteamaan, että pakollisella tilintarkastusyhteisön vaihtamisella uskotaan olevan positiivinen vaikutus tilintarkastuksen laatuun Euroopan unionin alueella. Tutkimusaineiston valossa ei löydetty viitteitä siitä, että tilintarkastusasiakkaille tarjottavien oheispalveluiden rajoittamisella olisi vaikutusta näkemyksiin tilintarkastuksen laadusta. Sen sijaan tilintarkastajan raportointivaatimusten lisääntymisellä koetaan olevan tilintarkastuksen laatua parantava vaikutus. Tutkielman johtopäätöksenä todetaan, että Euroopan unionin tilintarkastuslainsäädännön uudistamisen vaikutukset näkemyksiin tilintarkastuksen laadusta ovat positiiviset. Näkemykset tukevat lainsäätäjän tavoitteita ja ovat yhteneväisiä aiemmin aiheesta tehtyjen tutkimusten kanssa. Tutkimuksen tulokset ovat vahvasti kontekstisidonnaisia, mutta antavat oman panoksensa aiheesta vilkkaana käytävään keskusteluun.