Controllerit liiketoimintatiedon hallinnan ja analytiikan käyttäjinä : Työnjako ja yhteistyö analytiikan asiantuntijoiden kanssa - Järmälä, Ohto (My University, 2021)
Liiketoimintatiedon hallinnan ja analytiikan (engl. business intelligence & analytics) kehitys tuo mukanaan muutoksia controllereiden tehtävään tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi. Kirjallisuu- dessa nähdään controllerin työnkuvan ja osaamisvaatimusten merkittävästi laajentuvan analy- tiikkaan liittyvien työtehtävien myötä, mutta osa tutkimuksista on osoittanut, ettei controllerin työ ole juurikaan muuttunut. Aikaisemmissa tutkimuksissa on myös tunnistettu analytiikan asi- antuntijoiden vaikutus controllereiden työnkuviin. Analytiikkaan liittyvät työtehtävät saattavat pitkälti kuulua analytiikan asiantuntijoille, mikä puolestaan voi johtaa controllereiden työnku- vien kaventumiseen. Kirjallisuudessa tunnistetaan tarve lisätutkimukselle aiheeseen liittyen, sillä aikaisempi tutkimus on vähäistä. Tässä tutkielmassa selvitetään, millainen on työnjako ja yhteistyö controllereiden ja analy- tiikan asiantuntijoiden välillä sekä minkälaista osaamista kultakin tarvitaan analytiikkaan liit- tyen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena ja tutkimuksessa syvennytään yh- teen valmistavassa teollisuudessa toimivaan yritykseen. Ensisijaisena aineistonkeruumenetel- mänä käytettiin teemahaastatteluja. Tutkimuksessa haastateltiin controllereita, analytiikan asi- antuntijoita sekä johtoa. Tutkimuksen tulosten perusteella luodaan hypoteesi työnjaosta ja yh- teistyöstä. Tätä hypoteesia tulevat tutkimukset voivat testata laajemmalla aineistolla. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että controllerit keskittyvät Excel-pohjaiseen ana- lytiikkaan taloudellisen tiedon tuottamisessa. Analytiikan asiantuntijat keskittyvät ei-taloudelli- sen tiedon tuottamiseen analytiikkaohjelmistoa ja kehittynyttä analytiikkaa hyödyntäen. Kun taloudellisen tiedon tuottamiseen käytetään analytiikkaohjelmistoa tai kehittynyttä analytiikkaa, controllereiden ja analytiikan asiantuntijoiden yhteistyöllä on merkittävä rooli. Tällöin control- lerit voivat hoitaa esimerkiksi vaatimusmäärittelyn sekä tulosten esittämisen ja hyödyntämisen. Analytiikan asiantuntijat voivat luoda vaatimusmäärittelyn pohjalta raportteja ja analyyseja. Tä- män tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että yhteistyö on kuitenkin matala-asteista ja cont- rollerit toivoivat siihen parannusta. Analytiikkaan liittyvän osaamisen osalta tultiin siihen joh- topäätökseen, että controllereille riittää vahva Excel-osaaminen sekä perustason analytiikkatai- dot ja ymmärrys kehittyneestä analytiikasta. Analytiikan asiantuntijoilla puolestaan korostuvat syvälliset analytiikkataidot. Tutkimuksen tulokset tukevat osaa kirjallisuudesta siinä, ettei ana- lytiikka ole vaikuttanut merkittävästi controllereiden työnkuviin johtuen erityisesti siitä, että analytiikkaan liittyvät tehtävät painottuvat analytiikan asiantuntijoille.
Keywords: johdon laskentatoimi, analytiikka, controller, analyytikko