Tekoälyn luoma sisältö sosiaalisessa mediassa : käyttäjän luottamusta heikentävät tekijät - Riihimaa, Minja (My University, 2025)
Tämä tutkielma käsittelee tekoälyn luomaa sisältöä sosiaalisessa mediassa ja sen vaikutuksia käyttäjän luottamukseen. Tutkielman tarkoitus on kuvata, miten tekoälyn tuottama sisältö voi heikentää kuluttajan luottamusta sosiaaliseen mediaan. Tähän pyritään vastaamaan kolmella tutkimuskysymyksellä: (1) Miten tekoälyä käytetään sosiaalisen median sisällöntuotannossa? (2) Mistä luottamus rakentuu sosiaalisessa mediassa? sekä (3) Miten tekoälyn tuottama sisältö vaikuttaa kuluttajan luottamukseen? Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa sovelletaan Mayerin ym. (1995) sekä Lalotin ja Bert-ramin (2025) luottamuksen muodostumisen malleja. Mayerin ym. (1995) ABI-malli (kyvyk-kyys, hyväntahtoisuus, rehellisyys) toimii taustana kaikelle ja Lalotin ja Bertramin malli on kohdennettu tekoälyn luotettavuuden muodostumiseen. Tekoälyä voi käyttää sosiaalisessa mediassa moneen asiaan, mutta tutkielmassa käydään läpi kolme käyttötapaa: huijauksien te-keminen, väärän tiedon levittäminen ja markkinointi. Käyttömuodoista tarkastellaan syvävää-rennöksiä, virtuaalivaikuttajia ja sosiaalisia botteja. Tässä tutkielmassa määriteltiin käyttäjän luottamuksen sosiaalista mediaa kohtaa muodostuvan: 1) luottamuksesta instituutioihin, 2) luottamuksesta muihin ihmisiin, 3) luottamuksesta tekoälyyn ja 4) luottamuksesta sosiaalisen median sisältöön. Henkilökohtainen luottamustaipumus vaikuttaa näiden kaikkien takana yk-silöllisesti. Tekoälyn tuottaman sisällön vaikutukset luottamukseen riippuvat pitkälti siitä, mi-ten ja mihin tarkoitukseen tekoälyä on käytetty. Instituutioiden rooli luottamuksen ylläpitämi-sessä on tärkeä. Tutkielma tuo esiin tärkeän näkökulman tekoälyn rooliin sosiaalisessa medi-assa ja sen vaikutuksiin käyttäjän luottamukseen. Tutkielman rajoituksena on lähteinä käytet-tyjen tutkimusten pirstaleisuus. Luottamusteorioiden yhteen tuomisessa sosiaalisen median kontekstissa on selkeä tutkimusaukko ja tätä voisi tutkia tulevaisuudessa tarkemmin.