IT-teknologiatrendit ja liiketoiminnan IT suomalaisten pörssiyhtiöiden vuosikertomuksissa - Pulkkinen, Anssi (My University, 2021)
Jatkuvasti kehittyvä teknologia ja laajenevat IT-toiminnot ovat osa jokaisen organisaation arkea toimialasta riippumatta. IT:llä ja sen tarjoamilla digitaalisilla ratkaisuilla on myös nähtävissä tärkeä rooli yhtiöiden menestyksessä nykypäivän liiketoimintaympäristössä. Yhtiöiden investoidessa merkittäviä määriä erilaisiin IT-ratkaisuihin, voisi niiden odottaa haluavan viestiä suurista investoinneista ja niiden myötä tavoiteltavista hyödyistä eri sidosryhmille. Lisäksi näihin liittyvät tiedot ovat kiinnostavia sidosryhmien, kuten sijoittajien kannalta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten liiketoiminnan IT ja teknologiset trendit näkyvät suomalaisten pörssiyhtiöiden vuosikertomuksissa. Tutkielman kirjallisuuskatsaus tarkasteli IT:n toimintaa liiketoimintaympäristössä sekä organisaatioviestintää ja vuosikertomusta osana sitä. Tutkielman aineisto koottiin 99 suomalaisen pörssiyhtiön vuoden 2019 vuosikertomuksista. Aineiston keräämiseen käytettiin verkossa julkaistuja vuosikertomuksia. Vuosikertomukset käytiin läpi kirjallisuuskatsauksen ja Gartnerin IT-teknologiatrendien pohjalta muodostettujen hakusanojen avulla. Aineistossa oli edustettuina yhtiöitä kaikilta toimialoilta, pois lukien tietotekniikan toimiala. Tutkimus oli kvalitatiivinen, jossa aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Kerätystä aineistosta muodostettiin ryhmiä perustuen niiden aiheeseen ja vuosikertomuksessa mainittuun kontekstiin. Tulokset osoittavat, että IT- ja teknologiateemoja nostetaan esille Suomen pörssiyhtiöiden vuosikertomuksissa kaiken kaikkiaan varsin monipuolisesti, mutta tarkkuustasoltaan vaihtelevasti. Liiketoiminnan IT:n teemoja esiintyi lähes kaikissa käsitellyissä vuosikertomuksissa (96 %), kun taas IT-teknologiatrendit näkyivät noin puolessa käsitellyistä vuosikertomuksista (53 %). Suosituimpia IT-teemoja vuosikertomuksissa olivat viittaukset taloudellisiin tietoihin ja riskeihin, IT rakenteisiin ja tietojärjestelmiin sekä strategioihin tai niistä johdettuihin toimenpiteisiin. IT-teknologiatrendeissä taas esitettiin eniten viittauksia tekoälyyn, analytiikkaan ja virtuaaliavustajiin. Tutkielma esittää tulosten pohjalta kehitysehdotuksia vuosikertomusten kehittämiseksi liikkeenjohdolle ja vuosikertomusten toteuttajille.
Keywords: informaatioteknologia, viestintä, vuosikertomus, teknologiatrendit, sisällönanalyysi, pörssiyhtiö