Pohjaveden lämpötilamuutokset Virttaankankaalla - Näsi, Erika (My University, 2025)
Pohjavettä muodostuu Suomessa reilusti yli tarpeen ja käyttämästämme vedestä suurin osa onkin pohjavettä. Ilmastonmuutoksella on havaittu olevan useita vaikutuksia ympäristöön ja muutoksia hydrologiseen kiertoon on jo havaittu. Tästä aiheutuvat vaikutukset yhteiskunnille ovat merkittävät. Muualla maailmalla on jo nyt suuria haasteita riittävästä, puhtaasta juomavedestä ja vettä joudutaan esimerkiksi säännöstelemään kuivina aikoina. Tutkielman tavoitteena on tutkia Etelä-Suomessa sijaitsevan Virttaankankaan alueen pohjaveden lämpötiloja ja niissä tapahtuvia ajallisia muutoksia. Virttaankangas kuuluu Säkylänharju-Virttaankankaan pohjavesialueeseen ja siellä sijaitsee Turun Seudun Vesi Oy:n omistama tekopohjaveden tuotantolaitos. Yhtiö tuottaa talousvettä Turulle sekä ympäryskunnille. Lisäksi pyritään selvittämään, mitkä tekijät vaikuttavat tekopohjaveden lämpötilaan. Aineistona työssä käytetään TSV Oy:n toimittamaa Virttaankankaalla sijaitsevien pohjavesikaivojen lämpötila-aineistoa 2011–2018. Mukana on pääosin tekopohjaveden tuotantoon käytettäviä kaivoja sekä kaksi kaivoa, jotka tuottavat luonnollista pohjavettä. Toisena aineistona käytetään ympäristöhallinnon avoimista tietojärjestelmistä ladattua lämpötiladataa pohjaveden havaintoputkista samalta alueelta. Lämpötilahavainnoista laskettiin tunnusluvut, joiden perusteella havaintopaikkoja vertailtiin ja saatiin käsitys niiden ominaisuuksista. Tämän lisäksi havainnoista luotiin diagrammit, jotta voitiin tarkastella ajallista muutosta ja eritoten lämpötilan vuodenaikaista vaihtelua. Tuloksista voitiin havaita eri havaintopisteiden eroavaisuudet vuodenaikoina. Aineistosta erottui selvästi poikkeavia havaintopisteitä, mutta niiden erilaiselle lämpötilakäyttäytymiselle ei voitu tarjota varmoja syitä. Aineiston perusteella lämpötilat kohosivat hieman, mutta tulos on epävarma lyhyen tarkasteluajanjakson ja tuotannon käynnistymisen aiheuttamien poikkeavuuksien vuoksi. Pohjaveden lämpötilojen muutosta on tutkittu jo paljon, mutta paikallisella tasolla tapahtuvia muutoksia sekä siitä aiheutuvia vaikutuksia olisi tärkeää tutkia lisää laadukkaan talousveden varmistamisen näkökulmasta.
Keywords: pohjavesi, pohjaveden lämpötila, Virttaankangas, tekopohjavesi, ilmastonmuutos