Yritysjohdon näkemys vuokratyövoiman käytöstä ulkoistettuna työvoiman muotona - Väisänen, Ville (My University, 2019)
Vuokratyövoima on yksi ulkoisen työvoiman muoto. Vuokratyövoiman käyttö on yleistynyt Suomessa 1990-luvun laman jälkeen, kun yritykset ovat huomanneet, että sen avulla voidaan lisätä työvoiman joustavuutta kysynnän mukaisesti. Vuokratyövoiman avulla voidaan paikata myös tilapäistä osaamispulaa, jolloin tarpeen päätyttyä vuokratyöntekijästä on helpompi päästä irti yrityksen näkökulmasta kuin yrityksen omasta työntekijästä. Vuokratyövoiman käyttö on yleisempää yrityksissä, joiden liiketoiminnassa on suuria kausittaisia vaihteluita. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten yritysjohto kokee vuokratyövoiman käytön case-yrityksessä. Tutkielmassa selvitetään, miten vuokratyövoiman käyttö hyödyttää yritystä yrityksen johdon mielestä, minkälaisia haasteita se aiheuttaa yritykselle ja minkälaiset ovat sen kustannukset. Koska kyseessä on toiminta-analyyttinen case-tutkimus, niin tutkielmassa selvitetään tarkasti taustat vuokratyövoiman käytölle valitussa case-yrityksessä. Tutkielman teoriarunko rakentuu ulkoistamiseen ja vuokratyövoimaan aikaisempaan tutkimukseen. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin haastattelemalla case-yrityksen johtoa teemahaastatteluin. Teemahaastattelun kysymykset muodostuvat teorian pohjalta. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että case-yrityksessä vuokratyövoiman käytöstä on tullut jo vakiintunut tapa toimia. Vuokratyövoimaa käytetään case-yrityksessä pääasiassa siitä syystä, että se lisää työvoiman joustavuutta vaihtelevien kysyntäpiikkien aikana. Vuokrausyritys auttaa case-yritystä myös rekrytoinneissa. Vuokratyövoiman kustannukset ovat case-yrityksessä suunnilleen samat kuin oman henkilökunnan kustannukset, joten kustannussäästöjä ei vuokratyövoiman avulla case-yrityksessä tavoiteltu. Yhteistyöllä vuokrausyrityksen kanssa, case-yritys on onnistunut välttämään hyvin vuokratyövoiman käyttöön liittyviä haasteita.

vuokratyö, joustavuus, kustannus, ulkoistaminen