Kirja-arvio: Näkymättömät naiset siivoavat kaupunkimme. Françoise Vergès. Dekoloniaalinen feminismi. 2024. ISBN 978-952-7093-50-4 - Ilmonen, Kaisa (Tutkijaliitto, 2025)
Tutkijaliiton kustantaman ja Anna Tuomikosken hienosti kääntämän Françoise Vergèsin teoksen Dekoloniaalinen feminismi (2024/2019) johdanto on otsikoitu ”Näkymättömät naiset siivoavat kaupunkimme”. Toteavaan lauseeseen kiteytyy teoksen pääargumentti: yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömän työn on oltava näkymätöntä, jotta emme tule tietoisiksi kapitalismin rodullistetuista kytköksistä. Vergèsin teos, tai pikemminkin manifesti, pureutuu länsimaisen valkoisen keskiluokan mukavuuden taustoihin eli siihen, miten globaalin etelän naisia tarvitaan näkymättömästi mahdollistamaan ”rodullisen kapitalismin ja heteropatriarkaatin” ylläpitämä maailmanjärjestys. Teos kääntää rodullisen kapitalismin hyötyjän mukavuuden epämukavuudeksi.