Osallistujien kokemuksia Instagramin kaverihauista - Keinänen, Julia (My University, 2024)
Tämä digitaalisen kulttuurin pro gradu -tutkielma käsittelee Instagramin kaverihakuihin osallistuneiden kokemuksia ja käsityksiä kaverihakuihin osallistumisesta. Lisäksi tutkielma tarkastelee osallistumisen motiiveja ja osallistumisen seurauksia osallistujien sosiaaliseen elämään ja ystävyyden käsityksiin. Tutkimuksen kohteena olevat kaverihaut ovat somevaikuttajien julkaisemia postauksia heidän omilla Instagram-tileillään, joissa seuraajat voivat etsiä uusia ystäviä. Tutkimuksessa käsitellään ihanneystävyyden käsitettä, joka kumpuaa somevaikuttajien esittämistä ystävyyksistä, joita heidän seuraajansa ihannoivat sosiaalisen median kautta. Tutkimusaineisto koostuu kahdeksasta haastattelusta, joiden pääpaino on osallistujien omissa kokemuksissa. Tutkimuksen haastateltavista seitsemän on osallistunut Nosensepodin kaverihakuun ja yksi brittiläisen Rosie Londonerin kaverihakuun. Ainestoa lähestytään lähiluvun ja teemoittelun keinoin. Aineistosta erottuu kolme toistuvaa pääteemaa: ihanneystävyyden etsiminen, elämäntilanteen muutokset ja teknologian vaikutus ystävyyteen. Tutkielmassa selvitetään, mitä osallistujat toivovat ja odottavat kaverihauilta ja miten heidän sosiaalinen vuorovaikutuksensa muotoutuu digitaalisessa ympäristössä. Tutkielma syventyy tarkastelemaan myös kaverihakujen vaikutuksia osallistujien kokemaan yksinäisyyteen ja yhteisöllisyyden tunteeseen tarjoten näkemyksiä siitä, miten digitaaliset ystävyyssuhteet voivat vaikuttaa osallistujien sosiaaliseen hyvinvointiin. Tutkimustulokset osoittavat, että kaverihaut vaikuttavat yksilöiden käsityksiin ystävyydestä ja sosiaalisista suhteista. Tutkielma tuo esille myös kaverihakujen tarjoaman mahdollisuuden syventää olemassa olevia parasosiaalisia suhteita somevaikuttajien ja seuraajien välillä. Tutkimus valottaa, kuinka parasosiaalinen suhde vaikuttajaan voi siirtyä digitaalisesta maailmasta todelliseen elämään ystävystymällä toisen seuraajan kanssa. Osallistujat kokevat kaverihaut mahdollisuutena löytää samanhenkisiä ystäviä kuin seuraamansa vaikuttajat. Lisäksi tutkielma korostaa, että Instagramin kaverihaut voivat toimia merkittävänä työkaluna yksilöiden yhteisöllisyyden ja sosiaalisten suhteiden rakentamisessa digitaalisessa ympäristössä. Kaverihaut eivät ainoastaan rikasta käyttäjien sosiaalista elämää, vaan tarjoavat myös uudenlaisia keinoja käsitellä yksinäisyyttä ja edistää yhteisöllistä vuorovaikutusta.
Keywords: sosiaalinen media, Instagram, parasosiaalinen suhde, somevaikuttaminen, ystävyys, yhteisöllisyys, aitous, teknologia, kaverihaku, ihanneystävyys