Avointen lähteiden tiedustelun vaikutus yksityisyyden suojaan - Vartia, Ville (My University, 2024)
Avoimen datan määrä lisääntyy internetissä jatkuvasti ja sitä mukaan myös tiedonhankintamenetelmät niin siviili- kuin myös sotilastiedustelussa muuttuvat. Tänä päivänä ei ole enää ongelmaa tiedon puutteesta, vaan enemmänkin sen järkevästä ja tehokkaasta louhinnasta sekä käsittelystä. Tähän ongelmaan avointen lähteiden tiedustelu tarjoaa ratkaisun. Tämän kyseisen tiedustelumenetelmän suosio on ollut jo pitkään hyvin jyrkässä kasvussa ja sen avulla onkin saatu lupaavia tuloksia muun muassa rikollisuuden ja terrorismin torjunnassa. Sen lisäksi sitä on käytetty paljastamaan valtion salaisuuksia. Avointen lähteiden tiedustelun metodit herättävät myös huolta tavallisen internet käyttäjän yksityisyyden suojasta, sillä tätä menetelmää voi yhtä hyvin soveltaa rikollisten lisäksi jokaiseen internettiä käyttävään lainkuuliaiseen kansalaiseen. Tästä onkin jo löytynyt todisteita ja näitä esimerkkitapauksia niiden seurauksineen käydään läpi tässä tutkielmassa. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on selvittää, mikä selittää avointen lähteiden tiedustelun suosion kasvun ja minkälaisia vaikutuksia kyseisellä menetelmällä voisi olla tavalliselle internetin käyttäjälle. Aiheeseen tutustutaan teorian lisäksi käytännönläheisestä näkökulmasta ottaen myös huomioon menetelmän juridiset sekä eettiset pulmat. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman tulokset antavat ymmärtää, että avointen lähteiden tiedustelun suosiota selittää muun muassa menetelmän tehokkuus, työkalujen helppo saatavuus, avoimen datan valtava määrä sekä menetelmän kustannustehokkuus. Sen lisäksi kävi ilmi, että kyseessä olevalla menetelmällä on hyvin huolestuttavia vaikutuksia tavallisen internet-käyttäjän yksityisyyden suojaan, etenkin sellaisissa maissa, joissa ihmisoikeuksia ei pidetä kovin suuressa arvossa.
Keywords: Avointen lähteiden tiedustelu, OSINT, yksityisyyden suoja, tietosuoja, GDPR