Hae
Aineistot 1-10 / 63
Impact of enzymatic treatment on the flavour-active compounds in lingonberry juice
(2018-12-21)
Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea) is a wild, abundant, easy to pick, and highly nutritious uncultivated berry. Lingonberries are usually consumed as such, or as juices, jams, and purees. Enzymatic treatment is traditionally ...
Immunokomplekseja sitovien vasta-aineiden tunnistaminen sekvenssianalyysillä
(2019-09-26)
Uuden polven sekvensointimenetelmät ovat kehittyneet viimevuosina nopeasti. Sekvensointilaitteiden kehittymisen myötä menetelmät ovat muuttuneet yhä luotettavammiksi, joustavimmiksi ja edullisimmiksi. Tämä on mahdollistanut ...
Determination of vitamin K from fermented foods
(Turun yliopisto, 2018-04-25)
A quick and sensitive analysis method was developed for the analysis of vitamin K compounds, including phylloquinone (PK) and menaquinones (MK-n). The method utilizes ultra-high performance liquid chromatography tandem ...
Flavonols and flavonol glycosides in 21 black currant varieties
(Turun yliopisto, 2018-04-10)
Flavonols are polyphenols from the class of flavonoids compounds known for their antioxidant, anti-cancerous and anti-inflammatory activities. Black currants belong to family Grossulariaceae having botanical name of Ribes ...
Monianalyyttimäärityksen kehittäminen narkolepsiapotilaiden vasta-aineiden tutkimiseksi influenssaviruksen NS1-proteiinia vastaan
(2019-03-22)
Narkolepsia on syyltään tuntematon unihäiriö, johon liittyy poikkeava päiväaikainen väsymys ja katapleksia. Vuonna 2010 narkolepsian esiintyvyyden havaittiin kasvaneen A(H1N1)pdm09-viruksen aiheuttaman influenssapandemian ...
Processing of sea buckthorn juice with malolactic fermentation
(2019-05-31)
Health benefits of Nordic berries have been widely reported. Sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides) berries contain versatile combination of chemical compounds having health promoting features such water-soluble vitamins (C, ...
Effect of temperature on flavor compounds and sensory characteristics of Maillard Reaction Products derived from mushroom hydrolysate
(Turun yliopisto, 2018-07-10)
Maillard reaction products (MRPs) were prepared from mushroom hydrolysate (MH) by heating with D-xylose and L-cysteine at various temperatures (100 °C–140 °C) for 2 h at a pH of 7.4. The sensory characteristics of MH and ...
Aktiivisuusmääritysmenetelmän kehittäminen kynureniiniaminotransferaaseille
(2019-05-28)
Kynureniiniaminotransferaasientsyymit (engl. Kynurenine aminotransferase, KAT) osallistuvat tryptofaanin metaboliaan muuttamalla kynureniinin kynureenihapoksi irreversiibelissä transaminaatioreaktiossa. Kynureniiniaminot ...
Effects of texture of baby food potatoes on the processing
(2019-04-23)
The texture of the potatoes in the baby food is important because with the suitable potato cultivars for the processes the consumer expectations for right product texture can be met. Nestle Finland, Turku Factory produces ...
Immunomäärityksen kehittäminen Wilsonin taudin tunnistamiseksi vastasyntyneiltä
(2019-04-23)
Wilsonin tauti on harvinainen periytyvä kupariaineenvaihdunnan häiriö, jossa kuparia kertyy erityisesti maksaan, aivoihin ja silmien sarveiskalvolle. Wilsonin tauti johtuu mutaatiosta ATP7B-geenissä, joka koodaa pääosin ...