Palmitiinihapon paikkaisomerian vaikutus aterianjälkeiseen rasva-aineenvaihduntaan terveillä ja metabolista oireyhtymää sairastavilla miehillä
Kumpulainen, Annamari (2016-11-30)
Palmitiinihapon paikkaisomerian vaikutus aterianjälkeiseen rasva-aineenvaihduntaan terveillä ja metabolista oireyhtymää sairastavilla miehillä
Kumpulainen, Annamari
(30.11.2016)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu UTUPubiin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin / julkaisuun.
Turun yliopisto
Kuvaus
Siirretty Doriasta
Tiivistelmä
Rasvahapot sitoutuvat triasyyliglyserolirungossa joko keskiasemaan (sn-2) tai reuna-asemiin (sn-1/3). Paikkaisomeria vaikuttaa rasvan sulamis- ja kiteytymisominaisuuksiin, ja se on lajispesifistä. Palmuöljy sisältää runsaasti palmitiinihappoa (16:0), joka on palmuöljyssä pääasiassa sitoutunut triasyyliglyserolien reuna-asemiin. Suurin osa elintarvikkeiden palmuöljystä on vaihtoesteröityä, sillä vaihtoesteröinnillä palmuöljystä saadaan kiinteämpää huoneenlämmössä. Vaihtoesteröidyssä palmuöljyssä on enemmän palmitiinihappoa triasyyliglyserolirungon keskiasemassa verrattuna natiiviin palmuöljyyn. Paikkaisomerialla saattaa myös olla vaikutusta rasvan imeytymiseen. Palmitiinihapon (16:0) sijainnin triasyyliglyserolirungossa on osoitettu vaikuttavan rasva-aineenvaihduntaan vastasyntyneillä sekä osassa eläinkokeista. Aikuisilla toteutetuissa tutkimuksissa on kuitenkin saatu ristiriitaista tietoa.
Metabolinen oireyhtymä on usean aineenvaihduntahäiriön yhdistelmä, joka lisää sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskiä. Metabolista oireyhtymää sairastavilla rasva-aineenvaihdunta voi olla häiriintynyt. Triasyyliglyserolien paikkaisomerian vaikutusta rasva-aineenvaihduntaan on tutkittu aiemmin lähinnä terveillä tutkimushenkilöillä. Työn tarkoituksena oli tutkia palmuöljyä ja vaihtoesteröityä palmuöljyä sisältävien aterioiden vaikutusta aterianjälkeiseen rasva-aineenvaihduntaan metabolista oireyhtymää sairastavilla sekä terveillä miehillä. Tutkimus oli osa isompaa Aucklandin yliopiston (Uusi-Seelanti) ja Turun yliopiston välistä yhteistyöprojektia.
Kliiniseen ravitsemustutkimukseen osallistui 20 tervettä ja 20 metabolista oireyhtymää sairastavaa, iältään 45–60-vuotiasta miestä. Tutkimus oli kaksoissokotettu vaihtovuorotutkimus, jossa kukin tutkimushenkilöistä nautti neljä erilaista aamiaista. Aamiaiset sisälsivät joko palmuöljyä, vaihtoesteröityä palmuöljyä, auringonkukkaöljyä tai naudan rasvaa. Aamiaisen nauttimisen jälkeen tutkimushenkilöiltä otettiin verinäytteitä viiden tunnin ajan. Verinäytteiden kylomikronit eristettiin ultrasentrifugoimalla, ja kylomikronifraktion lipidit uutettiin kloroformi-metanolimenetelmällä. Uutosta saatujen triasyyliglyserolien rasvahappokoostumus analysoitiin metyyliestereinä kaasukromatografisesti. Tutkimuksessa havaittiin, että triasyyliglyserolin rakenteella oli vaikutusta aterianjälkeiseen rasva-aineenvaihduntaan. Vaihtoesteröity palmuöljy tuotti lähes koko tarkastelujakson ajan alemmat triasyyliglyserolipitoisuudet kuin natiivi palmuöljy. Terveiden ja metabolista oireyhtymää sairastavien tutkimushenkilöiden välillä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää eroa.
Metabolinen oireyhtymä on usean aineenvaihduntahäiriön yhdistelmä, joka lisää sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskiä. Metabolista oireyhtymää sairastavilla rasva-aineenvaihdunta voi olla häiriintynyt. Triasyyliglyserolien paikkaisomerian vaikutusta rasva-aineenvaihduntaan on tutkittu aiemmin lähinnä terveillä tutkimushenkilöillä. Työn tarkoituksena oli tutkia palmuöljyä ja vaihtoesteröityä palmuöljyä sisältävien aterioiden vaikutusta aterianjälkeiseen rasva-aineenvaihduntaan metabolista oireyhtymää sairastavilla sekä terveillä miehillä. Tutkimus oli osa isompaa Aucklandin yliopiston (Uusi-Seelanti) ja Turun yliopiston välistä yhteistyöprojektia.
Kliiniseen ravitsemustutkimukseen osallistui 20 tervettä ja 20 metabolista oireyhtymää sairastavaa, iältään 45–60-vuotiasta miestä. Tutkimus oli kaksoissokotettu vaihtovuorotutkimus, jossa kukin tutkimushenkilöistä nautti neljä erilaista aamiaista. Aamiaiset sisälsivät joko palmuöljyä, vaihtoesteröityä palmuöljyä, auringonkukkaöljyä tai naudan rasvaa. Aamiaisen nauttimisen jälkeen tutkimushenkilöiltä otettiin verinäytteitä viiden tunnin ajan. Verinäytteiden kylomikronit eristettiin ultrasentrifugoimalla, ja kylomikronifraktion lipidit uutettiin kloroformi-metanolimenetelmällä. Uutosta saatujen triasyyliglyserolien rasvahappokoostumus analysoitiin metyyliestereinä kaasukromatografisesti. Tutkimuksessa havaittiin, että triasyyliglyserolin rakenteella oli vaikutusta aterianjälkeiseen rasva-aineenvaihduntaan. Vaihtoesteröity palmuöljy tuotti lähes koko tarkastelujakson ajan alemmat triasyyliglyserolipitoisuudet kuin natiivi palmuöljy. Terveiden ja metabolista oireyhtymää sairastavien tutkimushenkilöiden välillä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää eroa.