Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Opinnäytetöiden tiivistelmät (ei kokotekstiä)
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • 1. Kirjat ja opinnäytteet
  • Opinnäytetöiden tiivistelmät (ei kokotekstiä)
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Omenan fenoliset yhdisteet siiderin valmistusprosessissa

Virkki, Mira (2016-12-21)

Omenan fenoliset yhdisteet siiderin valmistusprosessissa

Virkki, Mira
(21.12.2016)

Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu UTUPubiin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin / julkaisuun.

Turun yliopisto
Näytä kaikki kuvailutiedot

Kuvaus

Siirretty Doriasta
Tiivistelmä
Siideri on fermentoitu alkoholijuoma, joka koostuu pääasiassa vedestä, sokerista, orgaanisista hapoista, fenolisista yhdisteistä ja haihtuvista yhdisteistä. Fenolisilla yhdisteillä voi olla vaikutusta siiderin aistittaviin ominaisuuksiin, kuten karvauteen ja astringoivuuteen. Lopputuotteen fenolisten yhdisteiden profiiliin tiedetään vaikuttavan omenalajike, omenan kypsyysaste sekä siiderin valmistusprosessi. Työn tavoitteena oli selvittää erilaisten virolaisten omenalajikkeiden, eri kypsyysasteisten omenien ja valmistusprosessissa käytettyjen hiivojen merkitystä omenasiiderin fenolisten yhdisteiden profiiliin. Lisäksi työssä selvitettiin prosessin vaikutusta siiderin fenolisiin yhdisteisiin vertaamalla alkuperäistä mehua valmiiseen siideriin.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä CCFFT:n (Competence Center of Food and Fermentation Technologies, Tallinna, Viro) kanssa. Varsinaisten siiderinäytteiden valmistus tapahtuivat Virossa. Työssä sovellettiin omenasiidereille mustaherukkamehun fenolisten yhdisteiden analysointiin kehitettyä menetelmää. Siiderin fenoliset yhdisteet kerättiin talteen uuttamalla etyyliasetaatilla ja yhdisteet määritettiin kvalitatiivisesti sekä kvantitatiivisesti nestekromatografisella menetelmällä. Uuttomenetelmän ja nestekromatografia-menetelmän kehitys tapahtui kaupallisilla siidereillä sekä eri omenalajikkeilla. Yhdisteitä tunnistetaan massa- ja UV-spektrien sekä vertailuyhdisteiden ja kirjallisuuden perusteella.

Siidereistä löytyi eniten klorogeenihappoa, p-kumaryylikviinihappoa, floritsiinia ja floretiinin ksyloglukosidia. Lajikkeiden välillä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää eroa. Kypsyysasteella oli oletetusti vaikutusta klorogeenihapon pitoisuuteen, myös muiden yhdisteiden pitoisuudet muuttuivat kypsymisen edetessä. Prosessi tai hiivalajike ei vaikuttanut fenolisten yhdisteiden pitoisuuksiin, prosessilla oli kuitenkin vaikutusta fenolisten yhdisteiden profiiliin.
Kokoelmat
  • Opinnäytetöiden tiivistelmät (ei kokotekstiä) [6013]

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetAsiasanatTiedekuntaLaitosOppiaineYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy

Turun yliopiston kirjasto | Turun yliopisto
julkaisut@utu.fi | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste